Парламентарната правна комисия преодоля ветото на президента на поправите в НПК, касаещи фигурата на „специалния прокурор“. Законовите промени бяха приети от Народното събрание на 29 януари.

Държавният глава върна закона за ново обсъждане от депутатите. Според него направените промени не предлагат справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник.

С въвеждането на нова длъжност „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ се нарушават редица основни конституционни принцип. Сред тях, според президента, са независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

С гласовете на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ ветото за „специалния прокурор“ беше отхвърлено

По време на обсъжданията днес Красимир Ципов, заяви, че ПГ на ГЕРБ ще гласува за повторното приемане на закона. По думите му управляващите не споделят изложените мотиви в указа на държавния глава за връщане за ново обсъждане.

Христиан Митев от „Обединените патриоти“ също каза, че няма да подкрепи ветото за „специалния прокурор“ и ще гласува за повторното приемане на законопроекта.

Крум Зарков от БСП напомни че всички наблюдатели и експерти са се обявили против това законодателно решение.

„То е неразбираемо нито за българска правна система, нито за която и да било друга”, заяви той.

Той поиска становище на поне един юрист, който да е намерил поне брънка логика в предложенията на ГЕРБ, върнати от държавния глава. Според червения депутат проблемите в съдебната система нямало да се решат с въвеждането на екстравагантни фигури в съдебната система. Подобни половинчати предложения биха предизвикали смях в едни среди и тъга с други, обясни Зарков.

При повторното гласуване на закона в правна комисия „за” бяха 12 депутати, 7 бяха „против”, въздържали се нямаше. Така ветото беше преодоляно.

Създаване на фигурата на разследващ прокурор е идея на ГЕРБ от началото на декември 2020 година. С въвеждането й според управляващите ще се отговори на критиките на Европейската комисия и на Венецианската комисия. От Венецианската комисия обаче вече определиха идеята като странна.

От прокуратурата се обявиха срещу предложението на ГЕРБ. Пленумът на Висшия съдебен съвет също изрази отрицателно становище по темата.

Текстовете в НПК  за „специалния прокурор“ предвиждат той да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство.

Очакванията са „специалният прокурор“ да започне работа от март тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук