Стефан Стоянов
Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов

В момента индустрията в Пловдив е в подем. Дори през кризисната 2020 г. в града отвориха 7-8 нови предприятия. Вече дори се случва инвеститори да бъдат пренасочвани от управата на града към други региони. Това заяви зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в интервю за „24 часа“.

Пловдив отчита положителен механичен прираст от 3,1 % и изпреварва София, която е с 2,4%. Това е най-високата стойност от две десетилетия насам, стана известно от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ). Много рядко се случва столицата да не бъде първа по този показател.

По думите на Стоянов дори кризата не е успяла да разклати региона, а тежката  2020 г., не се отразили особено силно на безработицата.

Въпреки че много компании освободиха хора, без препитание останаха 8,6%. След това бройката бързо се сви. Сега отново е под 4% – почти в предкризисни нива.

Наблюденията на Стоянов са, че това, което привлича повече хора да идват и да остават в Пловдив, особено в последните 4-5 години, е бурното икономическо развитие на града и региона в съчетание с по-спокойния и евтин живот. Наемите са по-ниски, трафикъ по-малко, а зелените площи повече, в сравнение със столицата. Той сравянява интереса към града с тенденцията за имиграция към България.

Голяма част от заминалите в чужбина осъзнаха, че могат да намерят добре платена работа тук, вместо да мият чинии в Испания, например.  Пловдив расте с по-бързи темпове като население от София и се превръща във все по-желано място за живот и работа за младите хора.

Той съчетава характеристиките на бързо развиващ се град, в комбинация с силни индустриални зони – едни от най-големите в Югоизточна Европа. Преди кризата заетите в предприятията в града са малко над 80 000, сочи статистиката.

Това, което учуди всички, е, че няма затворено предприятие вследствие на кризата на база статистика от над  120 компании с големи и средни производства, разположени в Пловдив и около него.

Като устойчива тенденция през последните години е развиването на бизнес услугите, IT индустрията, аутсортсингът и финансовият сектор, които отварят възможности за кариера. Профилът на хората, които се новорегистрирани в града, са млади семейства. За последните години са над 7000 души от страната и над 1000 от чужбина. Нерегистраните са  два-три пъти повече.

София и Пловдив стават все повече скачени съдове – икономически и демографски. И много лесно се допълват.

Макар и да са най-големи икономически центъра, те са и относително различни. В София се развиват повече услугите, IT индустрията, финансовият сектор, докато в Пловдив е полесно за компаниите да направят втори офис. 530 хил. души живеят в града и близките околности.

На един час път от централния ти офис в столицата да имаш втори такъв – в Пловдив, е много изкусително за компании, които растат бързо.

Според зам.-кмета е по-добре един града да се „задъхва“ от прииждащи, отколкото „да затваря училища и детски градини заради намаляващо население“. Разбира все още има много работа по разрастване на зелените площи, по-малко автомобили, повече алтернативно движение, както и завършване на големи инфраструктурни проекти. Вече дори се случва упраравата на града да насочва инвеститоти към други региони на страната.

 Такъв е примерът за компания, която преди години искаше да влезе в Пловдив и търсеше първоначално 800 работници, но на минимална работна заплата. Нашите разчети показаха, че такъв инвеститор няма смисъл да бъде тук. Насърчихме го да отиде в района на Димитровград и Хасково и той откри там третия си завод в България с 1000 души.

Именно добре развити съседни области помагат да се намери баласът. Средната заплата за областта е около 1180 лева е за областта. Има и отрасли като машиностроенето, където има нужда от специализирана работна ръка, съответно и  възнагражденията са около 1500-1800. В града добре е застъпен IT секторът, както и високотехнологични предприятия като завод за роботи, където заплатите са доста по-високи. Пловдив се очертава като силен център за фрийлансъри.

Анализът на експертите от Института за пазарна икономика показва, че дългосрочните тенденции, като положителната промяна в индустрията в Пловдив и ръстът на дигиталните услуги ще останат в сила, за разлика от други места в България. Важно е обаче как градът ще успее да си взаимодейства с други активни региони в страната и занапред.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!