президентът вето

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Държавният глава връща закона в неговата цялост за ново обсъждане от депутатите. Това съобщават от пресслужбата на президенството.

С промените в закона управляващите решиха да има специален прокурор, който да е с правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници. Специалният прокурор да бъде избиран от пленума на ВСС и да е с мандат от 5 години. Това реши парламентът на 29 януари.

Според мотивите приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник.

С въвеждането на нова длъжност „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ се нарушават редица основни конституционни принципи. Сред тях: независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

Президентът посочва, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и изобщо срещу лица на висши държавни длъжности, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас. За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива в тази сфера.

Това е 28-то вето от президентът от началото на неговия мандат. Последното беше миналата седмица. Тогава държавният глава наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук