Първата мобилна автоматична измервателна станция за качеството на въздухакачеството на въздуха работи от днес тестово в столицата. Първо новото оборудване ще бъде изпробвано 72 часа в столичния квартал „Павлово“, който е сред най-замърсените в града. След това тестове ще има и в Панчарево, след което станцията ще бъде въведена в експлоатация и позиционирана в „Красна поляна“.

„Станцията отговаря на всички европейски стандарти. По този начин ние гарантираме допълнителна информация, която ще дава данни в реално време. На всеки 5 секунди те се събират на сървър и ще бъдат достъпни за гражданите чрез сайта на общината“, обясни зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Билева добави, че станцията е аналогична на тези, с които работи Изпълнителната агенция по околна среда. Тя добави, че предимството на съоръжението е, че може да се ползва във всякакви случаи, например при пожари и при сигнали от граждани.

Мобилната станция ще работи непрекъснато като по програма ще бъде поставяна на различни места в града.

Други мерки на общината за подобряване качеството на въздуха

От тази година се очаква да бъдат въведени и екостикери от 1 до 5-та категория. Те ще показват колко замърсяват автомобилите и ще се поставят след преминаване на годишен технически преглед. Мярка за подобряване качеството на въздуха е и  подмяна на автомобилите с електрически.

Според директора на Столичния инспекторат Веска Георгиева замърсяването взависимост от сезона идва от различни източници. През този период от годината едни от големите замърсители са строителните обекти.

„Санкцията да юридическо лице, строителен обект е до 20 000 лв. Санкциите трябва да бъдат възпиращи, затова в много от случаите, почти в 90% от тях са 20 000 лв.“, обясни Георгиева.

От думите ѝ стана ясно, че миналата година са наложени 60 акта.

„Тази година, тъй като няма зимна обстановка и строителството кипи с пълна пара, имаме 288 проверки на строителни обекти и са съставени 7 акта“, заяви Георгиева и увери, че контролът рано или късно ще достигне до всеки нарушител.

България в челните класации по мръсен въздух

Мръсният въздух в последните години поставя София на едно от водещите места в света. Основните замърсители са прахът по улиците, строителните обекти и печките на твърдо гориво, които продължават да се използват. За момента действията на Столична община не са дали кой знае какъв резултат.

Европейската комисия вече предяви иск срещу България заради лошото качество на въздуха. ЕК посочва, че страната ни не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук