Има безброй красиви дестинации по света, които искаме да посетим. Но някои места или са твърде опасни, или твърде загадъчни за изследване.

Няколко места по света – изкуствени сгради и естествени местообитания, съдържат опасни видове, религиозни мистерии и тайни. Затова част от тези места за забранени за посетители.

№1 Червената зона, Франция

Не навсякъде във Франция има зелени хълмове и китни селца. Всъщност, има една изоставена област, която е била забранена за посетители в продължение на почти един век. В регион близо до Веден, Франция, се намира девствена гора, известна като зона Руж (наричана още Червена зона). Там никой не живее, няма никакви постройки, а достъпът до там е забранен.

Червената зона, Франция

Преди Първата световна война Верден била предимно земеделска земя. Районът бързо се променил по време на войната, след като били изстреляни стотици хиляди ракети от артилерийски снаряди. Земята била разбира, дърветата – унищожени, както и къщите. Войната приключила през 1918г., но последиците от нея останали.

Червената зона, Франция

Френското правителство направило сметка колко ще струва да се възстанови засегнатия район, но накрая решили, че ще е по-евтино да изселят местните жители. Всички боеприпаси и снаряди били оставени в района с площ от 1190 кв. километра.

Червената зона, Франция

Достъпът до там все още е строго забранен. Към настоящия момент властите още работят за изчистване на земята. Въпреки това, мнозина смятат, че това би отнело между 300 и 700 години.

№2 Форт Нокс, Кентъки

Една от най-добре пазените тайни в САЩ се намира на 48 километра от Луисвил. Военната база Форт Нокс е направена от злато…така мислим. Много малко хора са имали достъп до златното хранилище, а това поставя много въпроси какво всъщност има там.

Форт Нокс, Кентъки

Строителството на Форт Нокс било завършено през 1936г. и се разполага на 109 000 акра земя. Там се съхранява голяма част от американския златен резерв. През XX век златото било извозвано с влакове, при сериозни мерки за сигурност.

Форт Нокс, Кентъки

Предполага се, че там има 4 582 тона злато на стойност 175 милиарда долара. Форт Нокс притежава една от най-модерните системи за сигурност.

Форт Нокс, Кентъки

№3 О-в Северен Сентинел

Колкото и да е трудно да вярваме, все още съществуват „нецивилизовани” местни групи, което означава, че те не поддържат контакт с модерната цивилизация. О-в Сентинел е едно малкото останали такива места.

О-в Северен Сентинел

През 1991г. една външна експедиция от Индия успяла да установи контакт с племето на острова, за които се знае, че са враждебни към външни хора.

О-в Северен Сентинел

През 1991 г. една външна експедиция от Индия плуваше кокосови орехи във водата към острова, обитаван от Сентинелеите, за които се знае, че са враждебни към чужденците. Племето обаче не приветствали радушно хората.

Смята се, че около 150 души живеят на острова, а езикът им е непознат за никой. Малко се знае за племето.

О-в Северен Сентинел

През 2018г. един американски мисионер се опита да се свърже със народа на острова, но бързо бил убит с лък и стрели. От години племето дава ясно да се разбере, че нямат интерес да създават нови приятелства.

№4 Кивотът, Етиопия

Едно от най-популярните неща от Библията е Кивотът. Легендарният предмет бил направен преди около 3000 години от камък, за да се съхраняват в него 10-те Божи заповеди. Кивотът изчезнал, след като Вавилонската империя завладявала израелтяните. Никой не знае дали е бил унищожен, заграбен или скрит.

Кивотът, Етиопия

Според етиопските познания, Кивотът на Завета се намира в катедрала „Св. Богородица Сионска” в Аксум. Църквата позволява на един човек да наблюдава ковчега и той е монах – пазител на артефакта.

Кивотът, Етиопия

Въпреки че, много учени твърдят, че Кивотът в Аксум е само копие, никой външен не е допуснат досега дори да влезе в параклиса, което го прави забранено място за посетители.

Кивотът, Етиопия

№5 Островът на змиите

На около 150 км. от Сао Пауло се намира Змийският остров. Той е разположен на около 40 километра от брега на Бразилия. Достъпът до там е строго забранен. Змийският остров получава името си заради многообразието от змийски видове. Учените твърдят, че има по една смъртоносна змия на всеки 0,9 кв. метра.

Островът на змиите

Островът Илха де Кеимада Гранде, дом на Златната змия, може да бъде посещаван само от няколко  учени, които имат  специално разрешение от правителството на Бразилия, за да изучават змиите. Също така, от време на време на него отиват и членове на бразилската армия, за да поддържат фара, който е построен още през 1909 година.

Според една теория, преди 11000 години нивото на морето се е качило и разделило този остров от Бразилия. Змиите на него са останали с ограничени ресурси и единственото, което могли да намерят за храна са били птиците, които мигрирали.

Островът на змиите

Затова се е наложило да приспособят и своя начин на ловуване. За да започне да действа отровата, първоначално е било необходимо дълго време, понякога и няколко дни. Но до момента, докато отровата успява да убие птицата, тя вече била на друго място. Затова организмът на змиите развил толкова силна отрова, която убива почти веднага.

Островът на змиите

През последните 15 години обаче популацията на змиите на острова е намаляла с 15%, най-вече заради промяната на вегетацията и болести, така че те макар и опасни, са включени в списъка на застрашените видове.

№6 Мината Мир

Една от най-големите дупки в света, направена от хората, е мината Мир. Огромната дупка се намира в Източен Сибир и оттам идват много от диамантите на света.

Мината Мир

Находището било открито през 1955г. и се намира между 520 и 1200 метра под земята. Йосиф Сталин наредил мината да бъде изкопана, за да се задоволява нуждите на Съветския съюз за диаманти.

Мината Мир

В началото от мината излизали над 10 милиона карата диаманти годишно. Добивът на руда е преустановен през 2001г. Въздушното пространство над мината е недостъпно. Има теории, че минаващи отгоре самолети са били засмуквани в дупката заради въздушния поток.

Мината Мир

Градът около мината също е с ограничен достъп.

№7 Гробницата на Цин Шъхуан

Някъде в Китай лежи тялото на първия император на страната вече повече от две хилядолетия. Тайната гробница на Цин Шъхуан била открита през 1974г. случайно от земеделски работници, които копаели кладенци.

Теракотената армия

Те изкопали теракотен войник, в човешки ръст, без да осъзнават, че това е само една от хилядите части от историята на мястото.

Теракотената армия

В продължение на 4 десетилетия, археолозите копали гробницата. При разкопките са открити 2000 глинени войници. Учените още не са достигнали до централната гробница, в която се намира Цин Шъхуан.

Теракотената армия

Мнозина смятат, че гробницата е пълна с различни богатства и скъпоценности. Но китайските власти са единствените, които се допускат в близост до гробницата.

Още за теракотената армия може да прочетете ТУК

Ето и още 6 забранени места, където също не може да отидете – ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук