Пилот извърши истински подвиг като успя да приземи безпроблемно пътнически самолет в Мианмар, след повреда на предния колесник на машината, съобщава АФП.

Полет UB-103 на Мианмарските авиолинии се приземил в популярния туристически град Мандалей, като всички 89 пътници и 7-членен екипаж са невредими.

На видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как пилотът многократно се опитва да спусне предния колесник докато кръжи над пистата. След като не успява летецът прави заход за кацане и носът на машината се плъзва по пистата преди самолетът да спре.

Йе Хтут Аунг, заместник-директор на Министерството на гражданската авиация на Мианмар заяви, че първоначално пилотът е опитал да спусне колесника чрез автоматичната система за управление. След като не успял опитал безуспешно и ръчното управление преди да предприеме заход за кацане.

Според Аунг проблемът е технически и само действията на опитния пилот са предотвратили огромна трагедия. Властите изпратиха екип от експерти, които ще установят точния проблем в системата за спускането на колесника. Машината е преминавала ежедневни технически проверки, категорични са от Мианмарските авиолинии. Това обаче е вторият подобен инцидент в страната за последните няколко седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!