бежанци, мигранти

Нивото на пристигналите в ЕС нелегални имигранти е спаднало до най-ниското си ниво от 2013 г. насам, съобщи агенцията за гранична сигурност „Фронтекс“ в петък, цитирана от АФП. В същото време се е увеличил броят на мигрантите, изпратени обратно в страната на произход, каза шефът на агенцията Фабрис Леджери по време на пресконференция в Брюксел.

Разбивка на данните за 2019 г. показа, че спадът в общия брой на пристигналите на външните граници на ЕС мигранти се дължи основно на намаления брой мигранти, които се опитват да преминат от Северна Африка през Средиземно море до Италия или Испания.

Все още има постоянен брой опити за влизане в ЕС през източната му граница – България, Гърция и Кипър, където пресичането на границата се е увеличило с 46 % в сравнение с 2018 г. Подобен скок бе отбелязан и по отношение на Хърватия и Унгария.

Афганистанците и сирийците са най-големите групи, влизащи в блока, заяви Леджери, като поясни, че конфликтът и политическата нестабилност са водещ мотив. Все по-неблагоприятните условия за афганистанците в Иран и Пакистан също стимулиран тяхната миграция.

Леджери отбеляза, че броят на върнатите е на рекордно ниво – 15 850 души са изпратени обратно, много от тях с търговски полети, което се оценява като „изключително ефективен“ метод.

Германия, Италия, Франция и Белгия оглавиха страните от ЕС, възползвали се от операциите на „Фронтекс“ по връщането на мигранти. Основните стани, приели обратно своите граждани са Албания, Тунис и Грузия.

Леджери заяви, че мисията на „Фронтекс“ ще бъде значително усъвършенствана следващата година, когато по граничните пунктове бъде разположен първият щатен униформен персонал на служителите на граничната и бреговата охрана на агенцията.

Този корпус е съставен от 7500 наети през последните три месеца служители. Те ще бъдат обучени скоро и ще попълнят състава на националните гранични служби, когато страните-членки на ЕС в Шенгенската зона преценят, че се нуждаят от помощ.

Силите на „Фронтекс“ през следващите 7 г. трябва да достигнат до 10 000 души и ще могат да оказват помощ и на държави извън пределите на ЕС, когато това бъде поискано.

Леджери подчерта, че „Фронтекс“ ще се нуждае от достатъчно финансиране от дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г., който понастоящем е предмет на разгорещени преговори между държавите-членки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!