Снимка: dogsora.com

Зли кучета нападат хора в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново и от години проблемът не може да се реши, съобщава БНР в свой репортаж. Хората от местността Дервеня, в подножието на екопътеки и пътя за патриаршеския манастир „Света троица“, заявиха, че са подавали много пъти жалби до Общината, но резултати няма.

Става въпрос за настървена глутница кучета, принадлежаки са на възрастна чужденка, която е изгубила контрол върху тях. Те не са регистрирани и за тях не се плащат данъци. Разпоредено е животните да бъдат заловени и откарани в общинския приют за бездомни кучета, но само част от тях са хванати.

Нападенията с много, а последното е отпреди няколко дни. Хора от квартала споделиха, че се чувстват като заложници в къщите си, защото се страхуват да излизат или да извеждат децата си на улицата. Последният потърпевш е бил обкръжен от 12 песа и смята, че може би е щял да свърши доста зле, ако не се е притекъл на помщ друг човек с голяма сопа. Той сподели, че за три години е нападан три пъти и преследван още пет пъти от кучетата. Местните хора вече се опасяват, че може да се стигне до смъртен случай.

Кварталът, окупиран от глутницата агресивни кучета, е в подножието на крепостта Царевец, предпочитано от много хора място за разходка.

„Проблемът е, че кучетата не са безстопанствени, а са собственост на Зинаида Дядиченко, гражданка на Република Казахстан, постоянно пребиваваща в България. Същата се оказва неспособна да отглежда такъв голям брой кучета. Задължение на собственика на кучета е да оказва непосредствен контрол върху поведението на домашните си любимци. Тъй като те са в нейния имот, ние сме ходили многократно със съдействието на органите на МВР да я молим да ги вземем за кастрация, да ги обезпаразитим, за да не се възпроизвеждат. Тя категорично отказва. Всичките ни проверки са били напразни и ние сме били принудени да изчакваме наоколо, когато тя напусне дома си, защото кучетата я придружават и остават на улицата. Тогава вече ги залавяме, тъй като те са на общинска площ. Обезпаразитяваме, кастрираме и ги връщаме, съгласно Закона за защита на животните. Госпожата е санкционирана, но административните наказания не дават никакви резултати“ – разясни експертът от екологичния отдел Стойна Младенова пред БНР.

След последните атаки пет от кучетата от глутницата в местността Дервеня са в хванати и настанени в общинския приют в село Шемшево. Търсят им се осиновители, а от Община Велико Търново се заричат да  бъдат заловени и останалите. Нападнатите граждани са внесли писмо в Общината и настояват с решение на Общинския съвет да бъдат взети постоянни мерки. Според тях агресивните безстопанствени кучета са проблем и в други райони на града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!