пирати

Всички сме гледали филмите от поредицата „Карибски пирати”, разказващи за приключенията на капитан Джак Спароу и неговите спътници. Предстои да излезе нов филм, но този път без участието на Джони Деп (Джак Спароу). Около кой герой ще се завърти сюжетът е рано да се каже.

Ние обаче избрахме да Ви покажем няколко истински истории на карибски пирати. Съвпадението с реални лица и случки определено не е случайно.

№1 БРАТЯ БАРБАРОСА

Пътувайки от северноафриканското крайбрежие Барбари, братя Барбароса (в буквален превод от италиански „червена брада”) – Аруй и Хъзър станали богати, превземайки европейски кораби в Средиземно море.

Въпреки техните най-ранни жертви били две галерии на папата и един сардински военен кораб, двамата братя се насочили към испанските морета. По същото време Аруй изгубил ръката си в битка.

До 1516г. османският султан назначил Аруй като началник на цялото Барбарско крайбрежие, позицията, която Хъзър поел две години след смъртта на брат си.

Хъзър прекарал остатъка от живота си борейки се с различни християнски врагове, включително с флора на „Свещената лига”, който бил специално създаден от папата да унищожава пиратите.

№2 СЪР ФРАНСИС ДРЕЙК

Франсис Дрейк, наричан от кралица Елизабет I „моят пират”, бил сред т.нар. „Морски кучета” – лицензирани пирати от английското правителство, на които било позволено да атакуват испански кораби.

Най-известното пътешествие на Дрейк било през 1577 до 1580г. Той бил първият английски капитан, обиколил света. На същото това пътуване, той изгубил 4 от петте си кораба, екзекутирал подчинен заради съмнения в организиране на бунт, нахлул в различни испански пристанища и превзел кораби, пълни със злато.

Кралицата на Англия го направила рицар. Осем години по-късно той помогнал в разгромяването на Испанската Армада.

№3 ФРАНСОА Л’ОЛОНЕЛ

Франсоа Л’Олонел бил един от многото пирати, който хем бил спонсориран от държавата, хем бил откровен разбойник. Той кръстосвал Карибско море в средата на XVII век. Той нападал испански кораби и крайбрежните селище, създавайки си репутацията на изключително жесток човек.

Пиратският историк от XVII век Алекзандър Екзекмелин писал, че Л’Олонел нарязвал жертвите си на парчета или ги душал, докато очите им не изкочели.

Твърди се, че веднъж извадил сърцето на един човек и го изял. В живота обаче има карма. През 1668г. пиратът бил заловен от канибали и…бил изяден.

№4 ХЕНРИ МОРГАН

Чували сте за Капитан Морган, нали? Той е може би най-известният пират от епохата на морските разбойници. Веднъж заключил жителите на цяло едно село в църквата, за да може той и екипажът му да оберат всичко, което си струвало да бъде взето. След това превзел Панама, създавайки жив щит от свещеници, жени и мъже.

През следващите няколко години последвали нови и брутални нападения срещу два града във Венецуела и Панама Сити. През 1672г. бил арестуван, но не за дълго. До края на живота си той бил губернатор на Ямайка.

Въпреки че накрая Морган е арестуван за кратко през 1672 г., той е действал като управител на Ямайка през 1678 г. и отново от 1680 до 1682 година. По ирония на съдбата, законодателите на Ямайка приели закон за борба с пиратите по време на неговата администрация. Морган дори съдействал за преследването на морски разбойници.

№5 КАЛИКО ДЖАК

Джон Ракъм, по-известен като Калико Джак, бил помилван за пиратските си набези през 1719г. Въпреки това, още на следващата година, той отново тръгнал да кръстосва моретата. В неговия екипаж участвали двете най-известни жени пирати – Ан Бони и Мери Рийд. За втората се твърди, че дълго време плавала с екипажа, преоблечена в мъжко облекло.

През 1720г. пиратите били застигнати от органите на реда. Само Бони, Рийд и вероятно още един мъж са оказали съпротива на нападателите.

Ракъм бил екзекутиран на следващия месец, а жените от екипажа му успели да избягат от палачите, защото се оказало, че са бременни. Рийд умряла в затвора скоро след това. Какво е станало с Бони обаче никой не знае.

№6 МАДАМ ЧЕНГ

През 1805г. съпругът на Мадам Ченг, Ченг Ин, създал най-голямата пиратска конфедерация в историята. Две години след смъртта му, мадам Ченг поела „бизнеса” и го „разширила” още повече. С помощта на доведения си син, а и на любовника си, тя започнала да иска пари от крайбрежните общности, за да ги защитава.

Нападали кораби в Южнокитайско море и веднъж отвлекли седем британски моряци. Китайските власти започнали да я преследват, но през 1810г. била помилвана.

Проститутка в младостта си, тя преживяла златните си години, контрабандирайки опиум.

Ето какво става, когато вземеш на една жена най-ценното – ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук