Снимка: Георги Ангелов/Facebook
Снимка: Георги Ангелов/Facebook

„Компенсациите за тока на бизнеса вече достигнаха около 1 млрд. лв. на месец. Даваме толкова много за компенсации на тока на бизнеса – повече, отколкото за пенсии“.

Това каза днес икономистът Георги Ангелов в ефира на NOVA.

И е така – крайно време е компенсациите и финансовите помощи да бъдат насочени към бизнесите, които имат действителна необходимост, вместо да бъдат раздавани „на калпак“. За какви компенсации може да става въпрос при бизнесите със свръхпечалби – като банките, или пък производителите на електроенергия?

По думите на Ангелов това са печелившите бизнеси в момента – петролния бизнес, банковия бизнес, индустрията, която бележи рекордно производство.

„Даваме една и съща компенсация на тези, които страдат от високите цени на енергията, и на тези, които печелят от високите цени на енергията”, каза икономистът.

По думите му Министерството на финансите вече „бие камбаната“, че бюджетът може да не издържи на това темпо на разходване на публични средства. Той настоя, че субсидиите за онези фирми, които печелят от настоящата ситуация, трябва да бъдат намалени.

„Големи компании реализират огромни и свръх печалби, огромен износ, огромно производство, оплакват се от липса на хора, разширяват персонала. Притеснение има, но резултатите за момента са много положителни за бизнеса“, посочи Ангелов.

Според него помощите трябва да бъдат насочени там, където са най-необходими. За целта обаче трябвала политическа воля. Според него от 1 януари трябва да се изготви нова, по-справедлива компенсация за домакинствата и малкия и среден бизнес, които наистина страдат от високите цени.

Държавата трябва да обмисли начини да стимулира бизнеса да повиши заплатите, например чрез пренасочване на компенсациите за тока към намаление на осигуровки или данъчни облекчения на семействата, съветва икономистът.

Още икономически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук