Европейски съвет, Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел
На снимката: Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел смята, че Европейската комисия (ЕК), ръководена от Урсула фон дер Лайен, „закъснява“ с предложенията за намаляване на цените на енергията.

В интервю, публикувано във вестник „Ла Стампа“, цитирано от БТА, той заяви, че ЕК отдавна е трябвало да разработи предложения и те са били спешно необходими.

„Въпросът за енергийната криза е на дневен ред от октомври (2021 г. – бел. ред.). Неколкократно поискахме от ЕК да изготви конкретни предложения. Беше предложено да се намали потреблението на газ с 15%, мисля, че същото трябва да се въведе и за потреблението на електроенергия. Що се отнася до цените, ЕК трябва да представи предложения незабавно, не можем да чакаме седмици и месеци“, каза Мишел, като посочи, че ЕК „действа със закъснение“.

Той призна, че различните страни имат различни подходи и очаквания, поради което дискусията не е лесна.

„Ето защо се нуждаем от план, който да отчита тези аспекти. Не бих искал на следващата среща на лидерите на Г-20 през октомври да говорим за същите неща, които обсъждахме през март, май и юни. Надявам се да имаме конкретни предложения преди октомври“, каза Мишел.

Той предвижда труден период за икономиката, но вярва, че като остане единен, ЕС ще го преодолее.

„Предстои ни труден период. Има проблеми с веригата за доставки, инфлацията и нарастващите разходи за енергия“, посочи Мишел.

Още новини от Европа – четете тук.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук