Младите български изселници във Великобритания масово започнаха да се връщат. Тенденцията е след решението за Брекзит, прието с референдум в Обединеното кралство преди 15 месеца.

Все повече млади българи с опит и образование във Великобритания се връщат и търсят развитие у нас. Причината е растящата несигурност за чужденците на Острова, обясниха пред bTV нашенци, завърнали се наскоро от там.

От 10 години Форумът „Кариера в България“ помага на българи от чужбина да намерят работа у нас.

След 4 години в Лондон от няколко месеца Ралица Борисова отново е в България и работи тук. След решението за Брекзит миналата година ситуацията във Великобритания е станала напълно непредвидима. Ралица си спомня, че за няколко дни цените там са скочили двойно.

Сега връщащите се от Великобритания са с 1/3 повече. Те са високо образовани, с интерес към добре платените сфери – от финансов сектор през аутсорсунг, ИТ, маркетинг, реклама, по-скоро бизнес насочени сектори.

„Тези сектори се развиват добре и ако високообразован българин от Лондон иска да стане предприемач в България, ми се струва, че това е доста добро място и ще му бъде по-лесно, отколкото в Лондон“, смята икономическият анализатор Петър Ганев.

Виждайки накъде отиват преговорите между Великобритания и Евросъюза, Ралица е убедена, че е постъпила правилно. Очаква и приятелите й да я последва в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук