Бенямин Нетаняху
На снимката: Израелският премиер Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди в кратко изявление днес, че изборът, пред който е изправен Израел, е между правителство, ръководено от него, и „опасно правителство“, което ще сътрудничи на „антиционистките араби“.

„Сега, повече от всякога, с огромните предизвикателства пред сигурността, които предстоят за страната, не трябва да се създава правителство, което да зависи от антиционистките арабски партии. Това е наш ангажимент към страната и към нашите избиратели“, каза Нетаняху, цитиран от „Спутник“.

Освен това той заяви, че неговата партия „Ликуд“ вече е договорила започване на преговори с пет десни партии, за да сформира следващото правителство, ръководено от Нетаняху.

„Националният лагер ще се движи напред и с Божията помощ заедно ще създадем силно, ционистко и добро правителство за Държавата Израел“, заяви премиерът.

В момента партията на премиера „Ликуд“ е в тесна надпревара с опозиционната „синьо-бяла коалиция“, ръководена от Бени Ганц. Според предварителните резултати от гласуването, Ликуд ще получи 31 места в 120-членния израелски парламент – Кнессет, докато партията на Ганц ще получи 32 места.

Нито един от тях не е успял да получи мнозинство и ще трябва да участва в коалиционни преговори, за да състави правителство. Преди изборите израелските медии съобщиха, че някои членове на „Ликуд“ обмислят да изгонят Нетаняху в опит да влязат в коалиция с партията на Ганц.

Последните общи избори бяха проведени през април 2019 г., но „Ликуд“ не успя да договори коалиция преди крайния срок, за да постигне мнозинство в 120-членния Кнессет. Това предизвика нови избори, които се проведоха на 17 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!