Бени Ганц, Бенямин Нетаняху
На снимката: Бени Ганц и Бенямин Нетаняху

Незадоволителни са резултатите от вторите предсрочни парламентарни избори в Израел, в рамките на 6 месеца, пише Би Би Си.

Партията на действащия премиер Бенямин Нетаняху и основния му опонент Бени Ганц са с равен брой места в парламента – 32.

Премиерът трябва да сформира мнозинство от 61 депутати. Партията „Нашият дом Израел” изглежда поддържа баланса на силите. Официалните резултати се очакват в сряда сутринта.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, който има изключително дългогодишен стаж, е на поста си от 10 години и се бори за спечелването на рекорден пети мандат.

69-годишният ръководител на „Ликуд” се ангажира да анексира еврейски селища и части от окупирания Западен бряг, за да поеме властта.

Палестинците, които искат да направят държава заедно с териториите от Западния Бряг и Газа, със столица – Източен Йерусалим, предупредиха, че подобен ход ще убие всякакви надежди за мир.

Ганц, който е лидер на центристкото движение „Бели-Сини”, не подкрепя никакво форма на анексия, въпреки че, позицията му относно създаването на палестинска държава е неясна. Подобно на Нетаняху, той изключи разделянето на Йерусалим, който Израел счита за своя столица.

В сряда сутринта лидерът на „Нашият дом Израел” повтори, че ще подкрепи само правителство, състоящо се от „Ликуд” и „Бели-Сини”.

Но „Бели-Сини” изключват възможността за коалиция с Нетаняху.

КАКВИ СА ПОСЛЕДНИТЕ РЕЗУЛТАТИ?

Официалните резултати ще станат ясни утре. Засега са обработени само 30% от гласовете.

Те поставят „Ликуд” малко по-напред от „Бели-Сини”, трета е ултра-ортодоксалната партия „Шас”, а „Нашият дом Израел” е на четвърто място. Не е ясно обаче тези резултати колко места в парламента ще осигурят.

Според екзитполовете, „Ликуд” и „Бели-Сини” имат 32 места; Израелско-арабската обединена листа ще вземе 12 места; „Нашият дом Израел” – 9; ултра-ортодоксалните партии – 17; дясното крило „Ямина” – 7 и др.

Въз основа на тези отчетени резултати, нито Нетаняху, нито Ганц могат да формират мнозинство, без „Нашият дом Израел”.

УИКЕНДЪТ НА НЕТАНЯХУ

Премиерът на Израел не е в състояние да сформира управляващ блок от десни и религиозни партии. Всъщност резултатът го поставя в още по-слаба позиция, отколкото беше след вота през април.

Почти невъзможно е да се предскаже резултата, както и шансът партиите да се разпаднат или политиците да променят решенията си.

Но, както изглежда, ще има три теми сред възможностите:

  • Доминиращ нов управляващ блок на двете големи съпернически партии – Ликуд и Бели-Сили. Това изглежда възможно, ако Нетаняху не е лидер на Ликуд.
  • Политическият опонент на Нетаняху – Либерман да промени, по чудо, мнението си и да се съгласи да се присъедини към дясното-религиозно правителство на Нетаняху – нещо, което е практически невъзможно
  • Трети избори, към които никой не се стреми

Междувременно Нетаняху остава на мястото си. В предизборната нощ дойдоха странни сигнали от централата на Ликуд в Тел Авив.

Стотици столове на симпатизанти останаха празни, тъй като активистите бяха държани извън залата, а лидерите обсъждаха числата.

Директорът по външните работи на партията „Ликуд” отбеляза, че в миналото е имало обърквания с екзитполовете. Миналият път, те подценили броят на гласоподавателите.

„Няма смисъл да започваме да изработваме коалиция, въз основа на тези данни, тъй като те ще се променят”.

Бели-Сини бяха „предпазливо оптимистични” в изказванията си. Според тях Израел ще има ново ръководство.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ

Ако прогнозите са правилни, на Нетаняху няма да му е лесно да състави правителство.

Всъщност, цифрите към момента го поставят в още по-слаба позиция, отколкото при предходните избори.

Тогава Либерман попречи на Нетаняху да формира коалиционно мнозинство, тъй като настоява религиозниците също да ходят в казарма, а те отказват.

На Ганц може да му е още по-трудно да състави правителство, поради различията между левите партии.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!