Управлението на Саудитска Арабия е малко шизофренично. В опит да нормализира обществото и да привлече чуждестранните инвестиции, властта обяви миналия петърк, че на жените над 21-годишна възраст ще бъде разрешено да пътуват в чужбина, без разрешението на мъжа – настойник.

Има твърде много истории за дъщери, които бягат, докато са на почивка със семейства си.

А и това решение идва само няколко месеца, след като на жените беше разрешено да шофират.

И двете неща са много закъснели, но все пак е похвално, че властта най-накрая се зае с този проблем. С изключение на факта, че петте жени, които агитираха за това от години, са в затвора от повече от година и са подложени на възможно най-лошите изтезания и малтретиране.

Лишаването от свобода на активистка, като Лужан ал Хатхул, приятелка на Меган Маркъл, й попречи да се свърже със своите 307 000 последователи в „Туитър”. Тя беше арестувана три месеца преди забраната за шофиране да отпадне. Между другото именно Хатхул беше първата, която наруши тази забрана и ознаменува с публикации в социалните мрежи.

Ако бъде освободена, тя без съмнение би нарекла реформите цинично PR-упражнение, предназначено да заблуди обществото, когато в страната съществуват много по-дълбоки злоупотреби.

Фактическият владетел на Саудитска Арабия, престолонаследникът Мохамед бин Салман се „рекламира” като реформатор, готов да се противопостави на консервативните сили в страната си и да промени обществото към по-добро.

Но вместо това, негативният му имидж не може да се изчисти, най-вече заради убийството на журналиста от „Вашингтон поуст” Джамал Хашоги, войната на Саудитска Арабия в Йемен и историите за жени, които бягат от страната си, в търсене на свобода.

Следователно, съобщението, че и жените могат да пътуват в чужбина, без да се нуждаят от нечие разрешение, бе опит на престолонаследника да „яхне вълната”.

Но Лужан и нейните привърженици искат като цяло системата мъжете да бъдат настойници на жените да отпадне, а не само частично да се премахне. Те не виждат защо на жените някой трябва да им казва с кого да сключват брак, а ако този брак не проработи, да искат разрешение от съпруга си да се изнесат.

Ако нещата вкъщи станат непоносими, жените могат свободно да отидат в „приюти”, подобни на затвори, но когато дойде времето за повторно влизане в обществото, трябва да поискат разрешение от мъжа си да продължи живота си.

Тоест, пак се връщат в начална позиция.

Въпреки че, сега властите оставят жените да работят и лека-полека прекратяват дискриминацията на работното място, настойникът от мъжки пол – обикновено или баща, или съпруг, трябва да одобри избраната от нея работа.

Засега няма признаци, че властите умилостивяват правителствените критици, които подчертават нарушаването на правата на човека, например, заради липсата на свобода на словото и преследването на малцинствата.

Един духовник, Салман ал Ауда, беше хвърлен в затвора за призоваване за помирение между страните от Персийския залив след блокадата на Саудитска война, водена от Саудитска държава през юни 2017 г.

А през април 5 от 37-те обезглавени в Саудитска Арабия бяха гейове.

Въпреки претенциите на Мохамед бин Салман, че е истински реформатор, Саудитска Арабия е изключително чувствителна, когато друга държава се осмели да предположи, че той не е такъв.

Реакцията, когато канадският външен министър поиска освобождаването на все още затворения активист за правата на човека Сама Бадави, беше крайна – дипломати бяха експулсирани, търговията и инвестициите прекратени, полетите – отменени, чуждестранните студенти – изгонени.

Друга една жена, която беше арестувана – Нуф Абдулазис, написа писмо, което трябваше да бъде публикувано в случай на нейния арест. В него тя се определя като „писател, пристрастен към четенето, тихо момиче, с изключение на нещата, които тормозят съзнанието ми. Защо нашата родина е толкова малка и свита, и защо гледат на мен като на престъпник или враг, който ги заплашва?”

Когато Нуф беше задържана, писмото беше споделено от активистката за правата на жените – Мая Ал Захрани, която също беше арестувана публично и все още е в затвора.

През 2017г. Лужан ал Хатхул се появи на снимка във „Венити Феър” с Меган Маркъл, от конференция, организирана от канадския премиер Джъстин Трюдо.

Меган, сега херцогинята на Съсекс, похвали делегатите за „изказванията им срещу нарушенията на правата на човека, кризите в околната среда, въпросите за равенството между половете, дискриминацията и несправедливостта“.

След това тя се омъжи за принц Хари, роди първото си дете, а Лужан е в затвора и я измъчват с ток и я насилват сексуално.

Големият въпрос обаче е защо трябва да си затваряме очите за безчиствата на саудитското правителство, само за да не нарушим душевния мир на престолонаследника.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!