Един от най-именитите български борци Георги Мърков обезвреди атентатор по време на европейското първенство по борба в шведския град Йоншьопинг през 1984 година.

Драмата се разиграва по време на схватка на нашия състезател Стоян Балов. При появата на въоръжен мъж край тепиха Мърков, който е по това време е треньор на националния отбор, се оказва най-хладнокръвният от дестките хиляди души в залата. Зрителите се крият зад седалките, а чешкият съперник на Балов и съдията търсят спасение към изхода.

„Терористът приближи тепиха държейки букет цветя. Хвърли ги и извади оръжието. Държеше го в едната ръка, а в другата чанта. Обърна се към мен с големи, отворени очи. После тръгна към руските съдии. Тогава прескочих рекламните пана и се хвърлих върху него. Хванах го и избих пистолета”, спомня си Мърков.

Терористът вади пистолет срещу олимпийския ни шампион от Мюнхен’72, който е избит при намесата на поляк и на величието в руската борба Александър Медвед. Докато публиката го аплодира като на театрално представление, Мърков установява, че в оръжието има 10 патрона.

За смелостта световната федерация по борба го награждава с 2500 долара, но от България му е наредено да откаже. Героизмът на Мърков дълго време бе тема табу. По онова време много не се говореше за тероризъм.

Терористът се оказа руснак, емигрирал в Швеция. Опитал се да прибере жена си и децата си, но от СССР не ги пускали. Решил да вземе заложник и точно заради това се насочил към съдиите от Съветския съюз.

Мърков е посветил 24 години от живота си на борбата – 11 като състезател и 13 като треньор. През 2006-а той стана първият наш спортист, дарил на Националния спортен музей олимпийското си злато и медалите от световни и европейски първенства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!