На снимката: председателят на ЦИК Камелия Нейкова
На снимката: председателят на ЦИК Камелия Нейкова

„Днес ще обявим нова поръчка за доставка на допълнителен брой машини. Максималната прогнозна стойност се надвишаваше миналия път.“ Това заяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Към настоящия момент решението на ЦИК е да се гласува с една карта, но да има две машини в избирателната секция. Предстои да бъде решено как да изглежда екрана.

„След като прекратихме поръчката, имаме уверението вече от Министерство на финансите, че финансирането за тази поръчка ще се осигури по бюджета на ЦИК“, добави Нейкова.

„Но дори и това да не стане, с наличния брой машини можем да осигурим машинното гласуване. Но все пак е по-добре в повече избирателни секции да има повече от една машина“, каза Нейкова.

„Въпросът за наем на машините пред ЦИК не стои. ЦИК е изплатила напълно машините на Сиела. Не може да се иска наем, при положение, че сме платили около 34 милиона лева. Има неизплатени 4 милиона. Стои нерешен въпросът с правото на ползване на този софтуер от държавата“, коментира още Нейкова.

„Имаме договор със Сиела за логистиката и машините. Договорът е подписан на 1 октомври“, допълни Нейкова. Тя обясни, че в ЦИК няма нито един сигнал за счупени машини.

За предстоящите избори Нейкова каза, че ако една партия е регистрирана и за двата вида избори, участва в жребия за президент и получи номер 10 например, тя ще бъде номер 10 и за парламентарните избори. Онези партии, които участват само в парламентарните избори, за тях ще има отделен жребий и ще се направи спрямо този за президентските избори, така че не може да се дублират и няма как да има объркване.

Това, което са установили ЦИК на предишните избори е, че е имало доста пропуски в отразяването на преференциите. Това, което не достига на ЦИК да ги подобри за сегашните, е времето.

Нейкова увери, че има достатъчно машини в чужбина. Секциите няма да бъдат повече от вота на 11 юли.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук