Никола Минчев
На снимката: Никола Минчев. Снимка: Faceook
Никола Минчев е роден през 1987 година в София. Завършва Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Юрист по образование и адвокат по професия. Народен представител от „Продължаваме промяната“ и председател на 47-мия Парламент. Свалянето на Минчев от председателския пост отключи протести в негова защита и срещу решението. Кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната“ на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври в 16 МИР – Пловдив и 9 МИР – Кърджали.

Г-н Минчев, в предизборната си кампанията „Продължаваме промяната“ обикаляте страната, срещате се с различни хора. Какво Ви казват те, нещо прави ли Ви впечатление?

Проблемите и въпросите, които интересуват хората се различават, според това с каква група хора се срещаме. Когато разговаряме например с по-възрастни хора, пенсионери, съвсем естествено, основното, което ги засяга, е размерът на пенсиите. От една страна, виждам, че са доволни от това, че е имало увеличение в предходните месеци, от друга страна, винаги си говорим, че, за да могат да станат пенсиите в България максимално близки до средноевропейските, така че нашите родители, баби и дядовци да могат да си осигуряват достоен живот, са необходими още увеличения. Коментираме, че тези увеличения са постепенни, че те са наш приоритет.

Прави впечатление още, че хората питат как да подобрим общото икономическо състояние на държавата, по-конкретно как да се справим с инфлацията, породена от войната в Украйна като общоевропейско, дори световно явление. Съвсем естествено и въпросът с корупцията излиза на преден план. Това е тема, която вече е доста наболяла в българското общество. Това са въпросите, които интересуват хората. Разбира се, зависи с каква социална група се говори. Когато се срещаме с родители, те силно се вълнуват от въпроса за образованието.

Срещате се с всякакви хора, включително сами отивате при тях – какво искат те: промяна или ГЕРБ?

Има различни виждания в обществото, затова имаме и демокрация и политически плурализъм. Изборът на хората е различен. Това, което аз виждам и усещам като настроение по улиците, е, че има желание да се запази посоката, по която поехме в последните 10 месеца.

Възможно ли е според Вас след изборите дадена политическа сила да подклажда в обществото ни нагласи срещу НАТО и ЕС, дори да ни изкара от тези съюзи?

Не мисля, че има реален риск това да се случи. Тази реторика се използва предимно от „Възраждане“, като тази партия твърди, че ако получи властта, ще предприеме подобни действия. Не мисля, че „Възраждане“, дори и да има поддръжка от други партии за подобни действия, ще има необходимата подкрепа, за да ги реализира и слава Богу, че е така.

„Възраждане“ и досега подклаждат тази тема в обществото, въпреки че имаха 13 депутати в 47-мия Парламент. Очаквам да продължават да правят същото. Не смятам обаче, че ще имат достатъчно подкрепа, за да го реализират и отново – слава Богу.

Виждайки социологията от последните седмици и спомняйки се, че в проучванията преди предходните избори Вашата политическа сила пак имаше прогнозиран по-нисък резултат от реалния, смятате ли, че ще спечелите първото място на изборите?

Правим това, което зависи от нас, за да активираме същата подкрепа, както направихме през ноември 2021 година. Водим активна кампания на терен, срещаме се с хора – не просто чакаме да дойдат при нас, но сами отиваме при тях. Знаем какви са техните искания, за да можем, когато влезем обратно в управлението, да ги адресираме. Правим необходимото, за да стиснем максимално много ръце през кампанията и да убедим хората да ни подкрепят, както го направиха преди десет месеца.

В какъв формат ще участвате в управление, ще водите такова – изключвате ли напълно ГЕРБ?

Форматът, около който бихме се съгласили, трябва да включва нашите две основни линии – първо, антикорупционната реформа и действията по изкореняването на корупцията в България, и второ, запазване на геополитическата ориентация на България.

Не смятаме, че ГЕРБ може да е партньорът, който да се захване активно със съдебна реформа. Макар да твърдят, че ще го направят, действията им не подкрепят подобни твърдения. Доколкото съдебната и антикорупционната програма са много важни за нас, не виждаме как хората, които управляваха 12 години, могат да бъдат партньори за подобни действия.

Това ли са нещата, от които няма да отстъпите – антикорупция и запазване на геополитическата ориентация?

Да, не можем да отстъпим от тези линии.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук