Министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещнаха с комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Това е първата официална визита в страната на Илиана Иванова след встъпването ѝ в длъжност като член на Европейската комисия (ЕК) от България, съобщи БТА.

„Обсъдихме две теми – първата е приоритетите на българското правителство, второто е как да използваме възможността на нейната позиция като еврокомисар, свързан с образование, култура, наука и иновации, което дава възможност на България да се възползва максимално от европейските фондове, както и всички инструменти, които можем да използваме от ЕС“, заяви премиерът Николай Денков след срещата.

Еврокомисарят Илиана Иванова обяви, че Шенген и еврозоната са сред основните приоритети, както и ресорът, който е поела от Мария Габриел – иновации, образование, култура и спорт.

„Доста важни задачи остават, предстоят ни срещи и с ресорните министри, с които ще говорим подробно… Шенген, еврозоната стоят на дневен ред. Можем и трябва да работим заедно. Вие трябва да осигурите стабилност, както и взимането на бързи и адекватни решения“, допълни Илиана Иванова“, допълни тя.

По думите на Денков, България има специфична слабост – липсата на закон, който да гарантира защитата на интелектуална собственост от гледна точка на научни иновации.

„Готов е новият закон за иновациите, като по този начин можем да запълним законова празнина, която пречи“, заяви премиерът.

„Особената трудност при забавянето на ПВУ са реформите – както правосъдната реформа, така и за други трудни решения, от които зависи бъдещето на България. Промените в правосъдната система и енергетиката не се правят, защото някой ги иска. Това са промени, от които имат нужда българските граждани, българските енергетици, за да се осигури бъдеще, което е по-добро за хората в България, както по отношение на справедлива и ефективна съдебна система, така и краткосрочно и дългосрочно осигуряване на енергийна система, която да осигурява евтин ток, за да може икономиката да е конкурентоспособна“, посочи още Денков.

Той даде за пример, че токът от въглищните централи е бил ключов през миналата година в условия на криза, но като гледаме в перспектива, токът от въглищните централи няма да е конкурентноспособен спрямо други източници на енергия.

Министър-председателят подчерта, че новата цел за влизане в Шенген ще бъде декември месец тази година.

Програмата на българския еврокомисар включва и срещи с президента Румен Радев, с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с министъра на образованието и науката Галин Цоков, с министъра на културата Кръстю Кръстев, с министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева.  Комисар Иванова ще разговаря и с председателя на политическа партия ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по външна политика Бойко Борисов.

Припомняме, че Съветът на Европейския съюз (ЕС) назначи Илиана Иванова за нов еврокомисар от България на 19 септември. Назначението ѝ е по общо съгласие с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Назначението следва оставката на Мария Габриел като еврокомисар и е за остатъка от мандата на ЕК до 31 октомври 2024 г. Иванова бе подкрепена от огромно мнозинство в Европейския парламент (ЕП), след като премина успешно изслушване пред две парламентарни комисии. До назначаването ѝ за еврокомисар Иванова бе българският представител в Европейската сметна палата в Люксембург, а преди това – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук