Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Разпределението на близо 1.7 млрд. евро по проекти, свързани с енергетиката, доведоха до ново напрежение между партньорите в управлението. В сряда от ГЕРБ изразиха опасенията си, че правителството подготвя разпределението на средствата чрез проекти през териториалните планове за развитие на въглищните райони на близки до „Продължаваме промяната – Демократична България“ фирми. 

Това доведе до разговор между премиера Николай Денков и Бойко Борисов, в който министър-председателят е „успокоил“, по думите на Борисов, за това как ще бъдат формулирани плановете.

Приемането им беше отложено за петък,

а председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви преди началото на работата в пленарната зала, че очаква отмяната на някои текстове.

Има няколко неща, които ни смущаваха, той (Денков – б.р.) прие аргументите ни и именно затова днес подкомисията за контрол на еврофондовете ще превърнем в комисия. Изреченията, които ни смутиха и той се съгласи, че трябва да се променят, се надявам в петък на Министерски съвет да ги променят. Аз мисля, че акад. Денков разбра какво му казвам“, каза Борисов, цитиран от БНР.

По думите на Борисов Денков е приел аргументите на ГЕРБ и притесненията им за това

как ще бъдат разпределени средствата

и ги е уверил, че ще бъдат променени изреченията, които според ГЕРБ са притеснители.

Едно от изреченията, които смущават ГЕРБ, е „въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени“.

Сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там“, обясни Борисов.

Другото притеснение е свързано с „формален процес на избор и оценка“, което по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над три млрд. лева и които по-късно ще бъдат оценявани формално.

Това е и причината ГЕРБ, по-късно подкрепени от ДПС и БСП,

да поискат постоянна комисия в парламента, която да контролира разпределението на средствата.

Затова ще има комисия в парламента, която да разгледа всички тези неща, защото целта на териториалните планове е подпомагане на местата, където има проблем. Ще бъдат закрити работни места. Аз вярвам на акад. Денков и се надявам, че още в петък на Министерски съвет тези две изречения ще изчезнат, каза Борисов.

Той допълни, че се „надява“ грешката да е била допусната неволно, а

Денков го е уверил, че парите няма да отидат в предварително определени компании.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев правителството се готви да раздаде 1.7 млрд. евро на фирми, които „никой не знае какви са, откъде дойдоха, кога участваха в търг, имало ли е изобщо търг, как са подбирани тези фирми…“.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че отново се демонстрира некомпетентност по отношение на териториалните планове за въглищните региони и ГЕРБ залита по риториката на „Възраждане“, която срещу инвестициите в тези региони.

Относно фирмите, които са заявили инвестиционно намерение, той заяви, че те не са получатели на средства.

„Те са споделили своето инвестиционно намерение, това са техни инвестиционни планове. Под никаква форма не ги прави бенефициент по териториалните планове, не е имало някакъв механизъм за отсяване. Всеки, който е заявил някакво инвестиционно намерение, е намерил някакво място в този индикативен списък с проекти. Обезпокояващо е, че инвеститори, които дръзват да споделят своите намерения, биват хулени“, обясни той и отрече да е работил в една от фирмите, заявили инвестиционно намерение.

За лидера на БСП Корнелия Нинова спорът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за въглищните региони е заради това как да бъдат разпределени парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Ако някой е имал съмнение какво държи сглобката до днес, днес би трябвало вече да прогледне. Това е разпределянето на порциите на властта и кражбата на обществени пари. Виждате скандала между управляващите две партии за това, че „Продължаваме промяната“ са написали в Плана за възстановяване и устойчивост свой кръг от фирми, които да получат големия пай от парите, свои спонсори. Имитацията от страна на Борисов на критика към „Продължаваме промяната“ свършва в момента, в който влязат в зала и с гласовете на ГЕРБ всичко това се решава“, каза тя.

БСП ще подкрепи предложението, подкомисията за управление на еврофондовете

да се превърне в комисия, но смята, че това няма да даде резултат, тъй като утре е крайният срок за предаване на териториалните планове за въглищните райони в Еврокомисията.

Всички знаем, че има забавяне по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като законопроектите, свързани с правосъдната система и енергетиката. Тази сутрин се чух с г-н Борисов, мисля, че изчистихме това недоразумение, обясни премиерът Николай Денков.

Вчера премиерът Денков заяви пред медии, че въпросните фирми, които притесняват ГЕРБ, са заявили инвестиционни намерения след публична процедура. Това кой ще получава средства може да стане известно най-рано догодина, когато ще бъдат отворени програмите за кандидатстване.

За наблюдателите остават множество въпроси, като например това от какво е възмутен Борисов, защо е възмутен, има ли основания за притеснение.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук