Народно събрание
Снимка: БТА

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година – това стана, след като депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Така „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло.

Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи.

В срок до 1 октомври 2024 година „Лукойл Нефтохим Бургас“ трябва постепенно да премине към преработка на петрол с неруски произход, като до 31 декември 2023 година ще има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход, до 31 март 2024 година този петрол трябва да бъде намален до 25 процента.

На първи октомври 2024 година „Лукойл Нефтохим Бургас“ трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Ако руската компания не спази условието за  пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител, съобщава БНР.

Очаквано „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ имаха остра реакция по темата.

„Не ви ли е срам и не ви ли е неудобно от това, което вършите, уважаеми депутати от не-коалицията. Такива смешници като вас наистина ще опропастят държавата и дано по-бързо да си тръгнете. Цената ще надхвърли 4 лева в следващите няколко седмици, каза от парламентарната трибуна Борислав Гуцанов от БСП“.

Според съпартиеца му Румен Гечев с тези промени ще се стигне до

увеличаването на производствените цени, а оттам ще се отрази и върху българските граждани.

Той заяви, че 20-те лева на мегаватчас за руски газ ще се отразят на производствените разходи на „Нефтохим“, а оттам на бензиновите колонки. Гечев обясни, че това няма да се отрази на Русия.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че управляващото мнозинство иска „Лукойл“ да си плаща данъците. Той обяви, че за миналата година дружеството е получило компенсации в размер на 140 млн. лева заради по-високи цени на тока от българската държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук