Николас Мадуро
на снимката: Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Победителят от президентските избори във Венецуела Николас Мадуро пое поста на държавен глава. Мадуро положи клетва във Върховния съд на Венецуела, а не в Народното събрание (еднокамарен парламент), което от декември 2015 г. е под контрола на политическите опоненти на президента.

На инаугурацията присъстваха лидерите на Боливия, Куба, Никарагуа, Ел Салвадор и Южна Осетия. Руската делегация беше представена от заместник-председателя на Съвета на Федерацията Иляс Умаханов, предаде ТАСС.

Изборите за президент на Венецуела се проведоха на 20 май. Мадуро спечели почти 6,2 милиона гласа, а основният му съперник, Хенри Фалкон, от водещата опозиционна парти – 1,9 милиона при гласували 45,99%. от 20,5 млн. души.

За непризнаването на новия президентски мандат на Мадуро на 4 януари се обявиха държавите-членки на Групата от Лима. Съответният документ бе подписан от представители на Аржентина, Бразилия, Гвиана, Гватемала, Хондурас, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Сейнт Лусия и Чили. Те призоваха Мадуро да не встъпва в длъжност като президент и да предавде изпълнителната власт на Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!