На снимката: Корнелия Нинова и Румен Радев.

„Г-н президент, да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост. Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония“. Това написа днес във Фейсбук лидерът на БСП, министър на икономиката и вицепремиер Корнелия Нинова.

„Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не веднъж заяви: „Няма да сваляме ветото“. Единственият орган, който може да се произнася, е парламентът’, пише още Нинова.

„Министерски съвет прие през седмицата еднозначно решение: Всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава. Мнозина питат защо Народното събрание?

Ами отговорът е прост: защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор. Защото в парламентарната република НС е най-висшият орган. Защото в него всичко е публично и прозрачно и защото там може и управляващи, и опозиция, и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира“, обяснява Корнелия Нинова.

„Г-н президент, искате ли да върнем модела Борисов, когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо? Други внушават: защо се заобикаля Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Никой не го заобикаля. Но той дава само консултации, докато решенията на НС имат силата на закон и са задължителни. И който ги наруши, носи отговорност. Затова искаме да е в Народното събрание“, заявява министърът на икономиката.

„Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес“, категорична е тя.

„Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония: Къде сте? 24 май мина. Питам онези, които твърдят, че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония: Ако на Европейския съвет другата седмица заявим „не“, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?“, казва тя.

„Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг, е подлост. И господин президент, когато заявявате – те политиците да направят това, те политиците да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата“, завършва Корнелия Нинова.

Реакциите на други политици

Припомняме, че именно БСП, съвместно с АБВ, издигнаха кандидатурата на Радев за първия му президентски мандат. След това обаче между Нинова и Радев се наблюдаваше напрежение, като дълго време Нинова не заемаше позиция в подкрепа втория президентски мандат на Радев преди президентските избори миналата есен.

По-рано днес Румен Радев нападна премиера Кирил Петков по темата Северна Македония, като заяви, че премиерът е оставил Народното събрание да решава въпроса с ветото. Според него правителството не е успяло да изработи българско предложение по темата за Република Северна Македония. Досега президентът критикуваше премиера, че е възможно да вземе решение за вдигане на ветото сам. От днес обаче новата критика е, че решението е било оставено на Народното събрание. Изказването на Радев – четете ТУК

По-рано друг представител на БСП – Явор Божанков, също изрази позиция относно президента. Божанков посочи, че Радев е най-голямото му разочарование в политиката. Цялото изказване на депутата от БСП – четете ТУК.

Премиерът Кирил Петков днес също заяви, че „президентът трябва да се върне при народа“, като припомни, че същият този народ го е подкрепил, когато задкулисието влязло в президентството. „Сега същият този народ каза, че не иска ГЕРБ, ДПС да определят бъдещето на България. Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази промяна не е завършена и той да застане заедно с хората“, заяви Петков. Цялото изказване, четете ТУК, а какво още каза Петков за Радев – ТУК

Нинова: Ръстът в инвестициите е с 232% спрямо същия период на 2021 г.

В друга публикация в социалната мрежа Нинова изрази недоумение защо гЕРб оправдават внасянето на вот на недоверие заради спад в инвестициите.

„БНБ обяви – 653,2 млн. евро са преките инвестиции за първите четири месеца на 2022 г. Ръстът е с 232% спрямо същия период на 2021 г. ГЕРБ внасят вот на недоверие за икономика заради спад в инвестициите ?????? Между БНБ и ГЕРБ избирам БНБ“, написа Нинова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук