Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

Ние ще подкрепим ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, защото сме на една позиция, заяви пред БНТ лидерът на левицата Корнелия Нинова. Час по-рано Румен Радев съобщи, че ще върне част от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс обратно в парламента, защото според него целят да гарантират служебната победа на управляващите на предстоящите избори.

Според лидера на левицата предложението на ДПС за експертен кабинетът също е опит да се спаси статуквото.

„ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС – неофициалната тройна коалиция, вече се официализира“, каза още тя.

„Ако Борисов се махне, но този модел на управление се запази, какъв е смисълът?“-  попита Нинова и заяви, че трябва да се смени моделът.

Борбата с корупцията и задкулисието е най-актуалният проблем, смята тя.

Нинова бе категорична, че не упражнява влияние върху президента. Тя отрече да има връзка с напускането на началника на президентския кабинет Калоян Методиев, който твърди, че оставката му е предизвикана от недоволството на президента задето е присъствел на празненството в боровец по случай преизбирането й за лидер на социалистите.

„Нямам представа защо сбирката на Боровец е станала повод за напускане на Калоян Методиев на президентската институция. Не би трябвало това да е повод за раздяла. Но между тях е имало принципни различия. Не се меся в позициите на президента, тогава когато сме имали различия с него, съм ги заявявала публично. Отношението ми винаги е било принципно. Промените в Конституцията не могат да станат без участието на партиите, в този смисъл тезата на Методиев е правилна“, заяви лидерът на БСП.

Лидерът на БСП каза още, че най-вероятно всякакви сметки за коалиции за управление след идващите избори ще се правят впоследствие, когато станат ясни изборните резултати. Тя заяви и че това дали ще подкрепят инициативи на управляващите зависи изцяло кокви са те. Ако например предложат пълно преизчисляване на пенсиите, ще подкрепим, но ако поискат нов заем – не, отсече Корнелия Нинова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!