Нинова, НС
На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

На второ четене няма да подкрепим предложената от кабинета актуализация на бюджет 2020, тъй като тя не решава проблемите, пред които сме поставени, а само ги задълбочава. Това обяви пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Левицата е подготвила алтернативен вариант на мерки за справяне с кризата. Той предвижда за периода на карантинните мерки да се изплаща сума, равна на минималната заплата плюс осигуровките, което е около 725 лв., на хората, останали без доходи – неплатен отпуск и самоосигуряващите се.

От БСП също ще предложат и безвъзмездна помощ за земеделските производители, както и на тези, които доставят на пазара месо и мляко. За хората със затворени заведение се предлага освобождаване от тротоарно право и от ДДС за продуктите, които не са успели да реализират.

Нинова посочи, че общо за предложените мерки ще са нужни около 1,5 млрд. лв., които по нейни думи могат да дойдат от замразяване на военните проекти. Според БСП извънредното положение първоначално трябва да бъде удължено до 30 април, а не до 13 май. След представяне на необходимите данни и анализи на ситуацията, след това то може да бъде допълнително удължено, ако се налага.

Тя каза още, че в условията на кризата, породена от коронавируса, управляващите действат хаотично – на принципа „проба – грешка“. За пример даде мярката „40/60“, която по думите ѝ не работи и ще бъде коригирана; заповедта за задължително носене на маски, която след часове беше отменена; идеята да се наказват медици, от която се отказаха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!