Емисиите на въглероден диоксид във въздуха могат да достигнат рекордно ниски нива тази година, които за последно са виждани след Втората световна война, след като коронавирусната пандемия доведе до икономически застой, твърди Роб Джаксън, председателят на Global Carbon Project, откъдето предоставят широкоспектърни данни за годишните емисии на въглероден диоксид във въздуха.

Джаксън казва, че производството на въглероден диоксид може да спадне с над 5% за тази година – първият значителен спад след намалението с 1,4% след финансовата криза през 2008 г.

„Ако икономиката се забави, ако транспортът също се забави, бихме могли да видим спад на емисиите на въглероден диоксид през тази година от пет или повече процента“, казва Джаксън, професор по наука за Земята в университета в Станфорд в Калифорния, пред Reuters, „За първи път от 75 години се вижда нещо подобно, връщаме се към времето след Втората световна война.“

„Това означава, че хората, които са на 75 или по-малко, никога  не са виждали нещо подобно.“

Климатолозите  предупреждаваха световните правителства, че глобалните емисии трябва да започнат да намаляват от 2020 г., за да се избегнат най-лошите въздействия на изменението на климата.

Подобренията в световен план в момента обаче са обвързани с вирусната пандемия, заразила над 950 000 души, вследствие на която редица фабрики и авиокомпании затвориха врати, а стотици милиони хора са принудени да не напускат домовете си.

Експертите предупреждават, че без структурни промени намаляването на емисиите, причинено от коронавируса, може да бъде краткотрайно и да окаже слабо влияние върху концентрациите на въглероден диоксид, които се натрупват в атмосферата от десетилетия.

След спада на световните емисии на парникови газове след световната финансова криза през 2007-2008 г. при възстановяването те са се увеличили с 5,1%, според Джаксън.

Обстановката, в която намалението на въглеродния диоксид във въздуха се проявява обаче, показва мащаба на икономическата трансформация, която ще е необходима за постигане на целите на международната сделка, сключена в Париж през 2015 г., в опит да се предотвратят най-катастрофалните сценарии за изменение на климата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!