БСП

Ако ИТН не успее със съставяне на правителство и третият мандат отиде при левицата, те ще предложат настоящия служебен кабинет да бъде одобрен за редовен такъв от парламента. Това заяви Корнелия Нинова, след заседанието на Националния съвет на БСП.

„Ако не се състави кабинет с първия мандат, няма да подкрепим втория на ГЕРБ. Изпълнителното бюро предложихме, ако третият мандат дойде при нас, да предложим служебният кабинет да бъде одобрен за редовен такъв“, заяви Корнелия Нинова.

Това действие е изключителен жест и към президента, и към обществото, което широко одобрява действията на служебния кабинет. Това е и начин да се измъкнем от сложната и задънена политическа ситуация.

БСП продължават разговорите с ИТН

На заседанието социалистите не стигнаха до окончателно решение и дали да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“. Взеха решение да се продължи с разговорите с ИТН, тъй като БСП настоява да бъде сключено писмено споразумение с партията на Трифонов по основните политики на бъдещото управление. В противен случай червената парламентарна група няма да подкрепи кандидатите за министри.

„Националният съвет реши да продължим разговорите с ИТН по представената днес от тях политическа декларация. Тя да бъде основата за писмен документ, на който БСП държи, и който да гарантира, че нашите предложения ще бъдат изпълнени и ги има черно на бяло“, заяви Корнелия Нинова.

Членовете на пленума се запознаха с политическата декларация на ИТН като проект, около който да се търси обединение, но в нея не са отразени достатъчно предложенията на БСП.

„Държим в този документ по-коректно да бъдат нанесени резултатите от нашите преговори. Има най-важните неща като преизчисляване на пенсии и помощ за младите семейства, но има и неща, на които държим и не са отразени. Както има такива, по които не сме разговаряли и не е постигнато съгласие“, обясни още Нинова.

Кутев: Днес обсъждаме дали да подкрепим едно дясно правителство

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, който е и член на Националния съвет на БСП, изрази сериозни резерви към настроенията за подкрепа.

„Съвсем скоро празнувахме 130 години като партия, а днес обсъждаме дали да подкрепим едно дясно правителство“, изтъкна в залата на пленума Кутев.

Той призова социалистите да не правят компромиси с ценностите на левицата.

„Имаме откровено дясно правителство, имаме популистка сила, която е събрала най-много гласове на изборите. Тя отказва да се договаря с когото и да било. Тя ще си прави каквото си иска, защото го е заявила ясно. И ние обсъждаме дали да я подкрепим“, каза пред съпартийците си Кутев.

Депутатът Иван Иванов пък предложи подкрепа за ИТН под условие – само ако БСП е в компанията на ДБ и „Изправи се. Ние идваме“. Същата позиция зае и Кристиан Вигенин.

Разговорите по декларацията ще продължат и следващата седмица, стана ясно от думите на Нинова. Тя обясни, че този етап зависи от това кога ще бъде гласувано правителството в парламента.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук