Спецпрокурорът Робърт Мълър ще представи на министъра на правосъдието на Съединените щати Уилиям Бар, доклад, в който описва трудностите в хода на разследването на руската намеса в президентските избори през 2016 и връзките между Москва и щаба на Тръмп.

От май 2017, Мълър събира доказателства за това дали хора от обкръжението на Тръмп са поддържали връзки с Кремъл, както и дали американският президент се опитва да попречи неправомерно на разследването. До момента спецпрокурорът е повдигнал обвинения на 34 души, сред които шестима сътрудници на Тръмп, както и на трима руски граждани.

Ето как според „Ройтерс“, могат да се развият нещата за американския президент от тук нататък.

Ако докладът установи, че Тръмп е замесен с руските служби:

Сред онези, които вече са се признати за виновни или са били осъдени, са бившият председател на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт; бившият личен адвокат на президента Майкъл Коен; екссъветникът му по националната сигурност Майкъл Флин; и бившите съветници на кампанията му  Ричард Гейтс и Георгиос Пападопулос. Други обвинени са съветникът на Тръмп Роджър Стоун и няколко руски разузнавачи.

Но основнияТ въпрос е дали Мълър ще установи, че самият Тръмп  е участвал в заговор с Москва, за да увеличи шансовете си  да спечели изборите, или за да възпрепятства правосъдието, като се опита да попречи на разследването срещу Русия. Тръмп отрече да е сключвал тайни споразумения, както и да е пречил на разследването.

Ако докладът на Мълър обаче разкрие, че Тръмп обратното – констатациите ще дадат повод на ръководената от демократите Камара на представителите, да започне процес по отстраняване на президента от длъжност или импийчмънт.

Към настоящия момент, Министерството на правосъдието не е съгласно да се повдигат обвинения срещу действащия перзидент. От обвинението срещу Стоун обаче може да се извади заключението, че хора, свързани с кампанията, са обсъждали с Тъмп  стратегията с Wikileaks. Уебсайтът, който публикува имейли на демократите, изтекли след руска хакерска атака и довели до спад на подкрепата за противника на Тръмп – Хилари Клинтън.

Конституцията на САЩ определя конкретни основания за импийчмънт: предателство, подкуп или „други опасни престъпления и нарушения“. Ако Долната камара на Конгреса гласува за импийчмънт, Сенатът ще трябва да проведе съдебен процес, за да определи дали да отстрани президента от длъжност. Сенатът се контролира от републиканците на Тръмп. На този етап в американската история има двама арестувани президенти, но нито един от тях не е бил отстранен.

Месеци, преди Бар да бъде избран от Тръмп за министър на правосъдието, той писа до Министерството на правосъдието, че Мълър не трябва да разследва евентуалните опити на президента да пречи на процеса за руската намеса.

 Някой от щаба на Тръмп се е забъркал с Русия

Делото на Мълър срещу Манафорт и Стоун е може да се окаже ключът към доказването, или – не  на връзка между кампанията на Тръмп и Русия. Манафорт споделя данни от избирателните проучвания с руския си сътрудник Константин Килимник, който според прокурорите е свързан с руското разузнаване. Освен това Манафорт присъства на среща с руски адвокат през юни 2016 в Trump Tower в Ню Йорк, заедно с други служители от щаба на Тръмп. Адвокатът е обещал „мръсни подробности“ за Клинтън.  Мълър е установи също, че Стоун поддържа връзка  с Уикилийкс и руския хакер, наречен Guccifer 2.0.

Тези доказателства на Мълър вече бяха оповестени публично и анализът показа, че Тръмп и неговия щаб в крайна сметка не са се разбрали с Русия. Въпросът е дали е бил налице „сговор“ Това е термин за неправомерни действия в престъпна ситуация, които  в това разследване вероятно ще се обърнат в заговор срещу САЩ.

Ако докладът на Мълър не отиде по-далеч, Демократите няма да успеят да отстранят Тръмп от длъжност. Те вероятно ще продължат разследването със собствени сили, което би могло да намали подкрепата за Тръмп, при кандидатурата му за преизбиране за 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук