Милен Матеев
На снимката: Милен Матеев.

Парламентарният ден днес започна с декларация на „Продължаваме промяната“, в която парламентарната група обяви, че вчера са внесли в деловодството на Народното събрание проекта за промените в закона за КПКОНПИ. Декларацията прочете Милен Матеев, който заяви, че законопроектът дълго време е бил „спиран със задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия“. Новата КПКОНПИ, която „Продължаваме промяната“ иска да създаде, Матеев описа като орган, „който да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта“.

Преди декларацията, заседанието не успя да започне поради липса на кворум – от необходимите 121 депутати в зала, регистрирани бяха 119. След десетминутна почивка, кворумът беше събран и пленарният ден започна.

„Този законопроект беше дълго време спиран със задкулисни игри и абсурдни, ултимативно поставени условия, които биха направили невъзможна работата на създаваната с него комисия за противодействие на корупцията, от лица, представляващи политическото ръководство на „Има такъв народ“, заяви Милен Матеев, депутат от „Продължаваме промяната“ и председател на Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-мия Парламент.

Припомняме, че след като лидерът на „Има такъв народ“ обяви, че изтегля министрите си от управлението, премиерът Петков обяви, че кандидатът на „Продължаваме промяната“ за шеф на новата КПКОНПИ, която се планира да има повече разследващи функции, ще е настоящият министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Петков разказа и за проблеми в коалицията по отношение на новата КПКОНПИ и конкретно за условие, поставено от ИТН – в структурата да има борд от партийни представители, които да могат да налагат вето над разследвания.

„Зад техните искания прозира страх от проверка на почтеността, от осветляване на имуществото, интересите и зависимостите им. Те искаха да имат свой човек в комисията с право на вето върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не“, каза Матеев от парламентарната трибуна.

„Тези хора продължават да говорят за морал и за борба с корупцията, но направиха всичко възможно да нямаме ефективно работещ и разследващ корупционните престъпления орган“, посочи още той.

„Времето за убеждаване и компромиси приключи, ние от „Продължаваме промяната“ вече „сложихме на масата“ нашите виждания за ефективно противодействие и разкриване на корупцията във властта“, заяви депутатът. Той посочи, че „Продължаваме промяната“ представят своето предложение за работещ антикорупционен орган пред обществеността и се надяват на открит и професионален дебат в Народното събрание.

„Нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта, каквато е печално известната КПКОНПИ“

„Констатираните дефицити в действията на органа, призван да противодейства на корупцията, ни мотивират да създадем нов орган с по-широки и същевременно фокусирани правомощия, който да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неудобните за властта, каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и контролирана от ГЕРБ“, каза Матеев.

Той посочи, че искат да създадат антикорупционен орган, който да бъде независим, който да води ефективно и качествено разследване и разкриване на корупционни прояви и схеми във всички нива на властта, като същевременно заложат достатъчно предпазни механизми, за да не се превърне той в репресивен орган.

„Гласуването на закона за противодействие на корупцията ще покаже къде минава разделителната линия между участващите и прикриващите корупционните схеми и борещите се срещу това социално зло – корупцията“, коментира Матеев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук