Румен Радев

„Парламентарно представените партии трябва да намерят възможно най-бързо изход от ситуацията, защото се нуждаем от отговорно и устойчиво управление“. Това каза президентът Румен Радев в коментар на политическата ситуация в страната, след оттеглянето на „Има такъв народ“ от управляващата коалиция, предаде БТА. Радев говори тази сутрин при откриването на международния форум „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“ в София. 

„Политическата криза е факт, но за разлика от предишните кризи, тази се разгръща в условията на прогресираща инфлация, на социална, икономическа и продоволствена криза, породена от войната в Украйна“, посочи още Радев. Прави впечатление, че президентът определи в изказването си случващото се в Украйна като война.

Държавният глава заяви, че докато партиите търсят формирането на управленско мнозинство, кабинетът трябва да осигури социалните плащания и подкрепата за бизнеса, да отстои ветото за Република Северна Македония в съответствие с рамката, приета на Консултативния съвет за национална сигурност, и да осигури функционирането на държавата.

Припомняме, че и вчера премиерът Кирил Петков в съвместен брифинг с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи заяви, че България няма да вдига ветото преди РС Македония да изпълни конкретни условия. Недоумение буди факта, че Радев продължава да коментира темата с вдигането на ветото, при положение, че вчера Петков на практика публично – чрез действия, отхвърли възможността ветото да се вдигне. Повече по темата четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук