На снимката: носителят на Нобелова награда за химия Майкъл Левит

Нобеловият лауреат и биофизик от Станфорд Майкъл Левит започна да анализира броя на случаите на COVID-19 в световен мащаб през януари и правилно изчисли, че Китай ще преживее най-лошото от коронавирусната си епидемия много преди да са прогнозирали повечето здравни експерти, пише в. „Лос Анджелис Таймс“.

Сега той предвижда подобен резултат в САЩ и останалия свят.

Докато много епидемиолози предупреждават за месеци или дори години на масови социални смущения и милиони смъртни случаи, Левит казва, че данните просто не подкрепят толкова ужасен сценарий – особено в райони, където се прилагат разумни мерки за социално дистанциране .

„Това, от което се нуждаем, е да контролираме паниката“ – каза той, подчертавайки, че „ние ще се оправим“.

Ето какво забелязва Левит в Китай: На 31 януари страната е имала 46 нови смъртни случая поради новия коронавирус, в сравнение с 42 нови смъртни случая предния ден. Въпреки че броят на ежедневните смъртни случаи се беше увеличил, темпът на това увеличение започна да намалява. Според него фактът, че се откриват нови случаи по-бавно, е повече показателен от броя на самите нови случаи. Това беше ранен признак, че траекторията на огнището се е изместила.

Помислете за огнището на болестта като за кола, която се движи по открита магистрала, каза той. Въпреки че колата все още набира скорост, тя не ускорява толкова бързо, колкото преди.

„Това предполага, че темпът на нарастване на броя на смъртните случаи ще се забави още повече през следващата седмица“, пише Левит в информация, изпратена до приятели на 1 февруари.

Заключението му придоби голяма популярност в китайските социални медии. И скоро, прогнозира той, броят на смъртните случаи ще започне да намалява с всеки изминал ден.

Три седмици по-късно Левит каза пред „China Daily News“, че темпът на разпространение на вируса е достигнал своя пик. Той прогнозира, че общият брой потвърдени случаи на COVID-19 в Китай ще приключи с около 80 000, с около 3250 смъртни случая.

Тази прогноза се оказа изключително точна: Към 16 март Китай е преброил общо 80 298 случая и 3245 смъртни случая – при нация от близо 1,4 милиарда души, където приблизително 10 милиона умират всяка година. Броят на новодиагностицираните пациенти е спаднал до около 25 на ден, като не са регистрирани случаи на разпространение в общността от сряда.

Сега Левит, който получи Нобеловата награда за химия за 2013 г. за разработването на сложни модели химически системи, вижда подобни повратна точка и в други държави, дори и тези, които не наложиха драконовските мерки за изолация, които Китай направи.

Той анализира данни от 78 държави, които ежедневно съобщават за над 50 нови случая на COVID-19 и вижда „признаци на възстановяване“ в много от тях. Той не се фокусира върху общия брой случаи в дадена държава, а върху броя на новите случаи, установени всеки ден – и особено върху промяната на този брой от един ден до следващия:

„Числата все още са тревожни, но има ясни признаци на забавен растеж.“

Например в Южна Корея, новопотвърдените случаи се добавят към общия брой в страната всеки ден, но дневният брой е намалял през последните седмици, оставайки под 200. Това предполага, че епидемията там може да бъде преодоляна.

В Иран броят на новопотвърдените случаи на COVID-19 на ден остава сравнително равен миналата седмица, като се движи от 1053 миналия понеделник до 1028 в неделя. Въпреки че това все още са много нови случаи, каза Левит, моделът предполага, че епидемията там „е минала средата.“

В Италия, от друга страна, епидемията изглежда все още е в подем. В тази страна броят на новопотвърдените случаи се увеличи през повечето дни през изминалата седмица.

На места, които са успели да се възстановят от първоначална епидемия, длъжностните лица все още трябва да се борят с факта, че коронавирусът може да се върне. Китай сега се бори да спре нови вълни от инфекция, идващи от места, където вирусът се разпространява извън контрол. Други страни са длъжни да се изправят пред същия проблем.

Левит признава, че числата му са объркани и че официалният брой случаи в много области е твърде нисък, тъй като тестването е непълно. Но дори и при непълни данни „постоянният спад означава, че има някакъв фактор в работата, който не е само шум в числата“, каза той.

Той посочва, че траекторията на смъртността подкрепя неговите констатации, тъй като тя следва същите основни тенденции като при новите потвърдени случаи. Също така става с данните от огнища в ограничена среда, като например това на круизния кораб Diamond Princess. От 3711 души на борда 712 са заразени, а осем са загинали.

Този непредвиден експеримент в разпространението на коронавирус ще помогне на изследователите да преценят броя на смъртните случаи, които биха настъпили при напълно заразена популация, каза Левит. Данните от Diamond Princess например му позволяват да прецени, че излагането на новия коронавирус удвоява риска човек да умре в следващите два месеца. При повечето хора има изключително нисък риск от смърт в двумесечен период, така че този риск остава изключително нисък дори при удвояване.

Николас Райх , биостатистик в университета в Масачусетс Амхерст, каза, че анализът е провокиращ мислите, ако не друго.

„Времето ще покаже дали прогнозите на Левит са верни – каза Райх – Считам, че наличието на голямо разнообразие от експерти, които представят своите гледни точки на масата, ще помогне на лицата, които вземат решения, да се ориентират в много трудните решения, които ще бъдат изправени през следващите седмици и месеци.“

Левит каза, че е в синхрон с онези, които призовават за строги мерки за борба с огнището на заразата. Наредбите за социално дистанциране са от решаващо значение – особено забраната за големи събирания – тъй като вирусът е толкова нов, че населението няма имунитет към него, както и това, че за ваксина ще се чака още много месеци.

”Сега не е моментът да излизате за по чашка с приятелите си“, каза той.

В същото време Левит обвинява медиите, че предизвикват ненужна паника, като се фокусират върху безмилостното увеличаване на кумулативния брой случаи и се фокусират върху известни личности, които се заразяват с вируса. За сметка на това от грип са се разболали 36 милиона американци от септември иприблизително 22 000 от тях са починали, но тези смъртни случаи са до голяма степен нерегистрирани.

Левит се опасява, че мерките за обществено здраве, които затвориха големи пластове от икономиката, биха могли да доведат до тяхната собствена катастрофа, тъй като загубените работни места водят до бедност и безнадеждност. От време на време изследователите забелязват, че процентът на самоубийствата нараства, когато икономиката спира.

„Хората трябва да бъдат считани за герои, когато обявяват, че имат този вирус“, каза той.

Вирусът може да расте експоненциално само когато е неоткрит и никой не действа , за да го контролира, каза Левит. Това се случи в Южна Корея миналия месец, когато тя попадна на случая със затворен култ, който отказа да съобщи за болестта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!