Днес се проведе първата пресконференция на медицинския  съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов. Идеята на съвета е да допълва и надгражда кризисния щаб, като ролите им  не трябва да се припокриват. Още на първата пресконференция обаче стана ясно, че има разминаване в отношението на двете комисии спрямо тестовете за коронавирус.

Проф. Атанас Мангъров от името на съвета поясни,че по-успешната стратегия за тестването за коронавирус би била тази, която се прилага на Запад – в страни като Германия, където се използват бързи тестове и се изследват по 20 хил. проби на ден. Според тях това ще помогне за създаването на по-ясна представа за състоянието у нас и така всички, които са с положителни проби ще могат да бъдат сложени под пълна карантина, за да се предотврати по-нататъшното разпространение. Това според съвета не може да се случи с използваните в момента тестове.

Позицията на щаба за бързите тестове засега е, че те дават фалшиво отрицателни резултати, поради което и те не се използват.

Председателстващият медицинския съвет за борба с коронавируса към Министерския съвет проф. д-р Коста Костов поясни, че задачата на съвета е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена.

„Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Искаме да опазим имената си чисти на изхода. Единствената ни цел е да направим всичко по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби. Не бихме приели, ако не вярвахме, че можем да се справим“, каза още Костов.

А ето и пълния списък с членовете на съвета:

доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър

д-р Александър Симидчиев, пулмолог

д-р Мария Петрова, адвокат

проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог

проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика

д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар

доц. Васил Велчев, кардиолог

проф. Георги Момеков, фармаколог

д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Български зъболекарски съюз

проф. Николай Младенов, специалист по интензивни грижи

доц. Росен Калпачки, невролог

проф. Севелина Поповска, патолог

Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването

Константин Вълков, програмен директор на „Дарик радио“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук