Гърция кораб

Нов конфликт набира сили в Средиземноморието. Новината, че Гърция ще разшири морската си граница с 6-12 морски мили в Йонийско море предизвика остри реакции в Албания. Вчера стана ясно, че гръцкият външен министър Никос Дендиас  е разговарял по телефона по темата с албанския премиер Еди Рама и скоро ще посети Тирана.

Първата реакция дойде от самия премиер, който в отговор на гражданин във Фейсбук написа, че „морето и сушата не се дават като подаръци“.

„Моретата и сушата не се дават като подаръци, приятелю, така че преди да обсъждате подобни теми, седнете, четете, получете информация“, написа Рама.

Опозицията, чрез своя бивш външен министър, университетския професор Тритан Шеху, обвини Рама, че „който е заклеймил споразумението за морска граница през 2019 г., сега, когато Гърция разширява териториалните си води до 12 мили в Йонийско море, мълчи“.

Шеху подчерта, че това са дейности на напускащо правителство, което е „пълно с грехове“. Той изтъкна, че именно такива абсурдни и преднамерени дейности във външната и регионалната политика са нанесли безкрайни щети на страната в отношенията и позицията й в процеса на интеграция и загуба на ролята й за стабилността на региона.

Властите в Тирана успокоиха, че „никой не е нападнал Албания“

Албанското министерство за Европа и външните работи заяви пред „Гласът на Америка“, че разширяването на морската граница на Гърция няма нищо общо с албанско-гръцката водна граница.

„Това е проблем, който се регулира от международното право и конкретно с Конвенцията за морското право от 1982 г. (UNCLOS)“, се казва в изявление.

Министерството посочва, че Албания и Гърция като съседни държави, които поделят морските зони, вече са поели ангажимент да постигнат ново споразумение „в духа на взаимното разбиране и интерес, основаващо се на принципите и нормите на морското право, международната практика и зачитането на решението на Конституционният съд.

„След лавината от реакции в социалните мрежи, късно снощи вицепремиерът Ерион Браче призова за „спокойствие“, като гарантира, че „нито един сантиметър не е взет от страната. Той призова за спокойствие, защото „никой не е нападнал Албания, никой не е окупирал суша и море“.

Освен това той обясни, че сушата и морето са гарантирани от националното и международното право. Браче припомни и сделката от епохата на Демократическата партия, която той нарече неконституционна и резултат от действията на деградирало правителство.

„Успокойте се. Истерията не е наша сила, а наша слабост. Обръщам се към всички вас, които обичате да коментирате с часове в социалните мрежи: успокойте се. Никой не ни окупира, нито ни взема суша и море! Земята, морето и всичко останало, което Бог ни е дал в тези части, са гарантирани от международните и национални закони, те не се защитават с истерия, а със знание, мир, разум, закон, страст и любов за всеки сантиметър земя и море“, пише Браче.

Разширението на териториалните води-гръцкото условие за членство на Албания в ЕС

Въпросът за морската граница между двете страни е тема, която често се повдига в Албания и често се посочва като гръцко условие за членството на Албания в ЕС.

На няколко пъти бяха организирани протести срещу „намерението на правителството да отстъпи част от териториалните води на Гърция“, с твърденията, че това е „национално предателство и ако то е условие за получаване на дата за преговори с ЕС, то не трябва да се случва“.

През април 2009 г. тогавашните министри на външните работи на двете страни Люлзим Баша и Дора Бакояни подписаха споразумение за морска демаркация в Тирана в присъствието на премиерите Сали Бериша и Костас Караманлис. Но Конституционният съд в Албания на следващата година обяви сделката за неконституционна.

Експерти в областта твърдят, че Бериша е „дал“ на Гърция повече от 200 квадратни километра морска територия, принадлежала на Албания, където се смята, че има големи нефтени и газови находища.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!