Кирил Петков ДКК

Служебният министър на икономиката Кирил Петков се очерта като един от лидерите на служебното правителство, и в който мнозина българи припознаха възможност за едно ново прозападно и по-модерно управление на страната, е подложен на поредна атака от хората на бившето управление.

Днес ПГ на ГЕРБ – СДС внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство. Искането внесоха депутатите от ГЕРБ – СДС Даниел Митов, Анна Александрова и Радомир Чолаков. От ГЕРБ питат дали и в момента Кирил Петков е български и канадски гражданин, и бил ли е такъв в момента, в който назначен на поста. Те поискаха незабавното му отстраняване.

„Преди малко ПГ на ГЕРБ – СДС внесе искане за установяване на частична противоконституционност при назначаването на служебното правителство, а именно свързана с назначението на министър Кирил Петков, който се оказа, че е с двойно гражданство“, коментира Даниел Митов.

Даниел Митов
Народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство

По думите му Българската Конституция ясно казва, че хората, назначавани за министри, трябва да отговарят на условията за народни представители. „Ако министър Кирил Петков е имал двойно гражданство, това означава, че е нарушена Конституцията“, подчерта още Митов.

От своя страна Радомир Чолаков заяви, че когато искаш да посветиш усилията на изграждането и реформирането на една страна, трябва да бъдеш лоялен към тази страна и да си неин гражданин. „Това е безапелационно. Има практика на Конституционния съд по този въпрос. Ако България е последователна правова страна, би трябвало в този случай да се приложи същия аршин. Съжаляваме, не е приятно, но това е логиката“, каза още Чолаков.

Анна Александрова изтъкна, че ГЕРБ-СДС има правно основание да сезира Конституционния съд. „Смятаме, че министър Петков следва да носи отговорност пред българските граждани и те да узнаят има ли той двойно гражданство“, допълни още тя.

Кирил Петков обяви, че се е отказал от канадското си гражданство

В петък Кирил Петков обяви, че се е отказал от канадското си гражданство преди да бъде назначен за министър.

„В първия момент, в който бях поканен като министър, направих отказ от канадското си гражданство. Този отказ е нотариално заверен“, допълни той.

Според Даниел Митов обаче това не е достатъчно и е нужно Кирил Петков незабавно да бъде отстранен от поста.

„С една простичка молба не можеш да се откажеш от гражданство“, подчерта Митов.

Според него трябва а се установи ясно дали Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на своето назначаване. Той попита и дали президентът Радев е знаел за този казус.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!