EU army

В Париж официално бе обрзувана коалиция от 10 европейски страни, готови да реагират с военни средства на кризи в близост до границите на континента. Финландия стана десетата държава, присъединила се към нея, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

В коалицията, предложена от Франция, влизат Германия, Белгия, Великобритания, Дания, Естония, Холандия, Испания и Португалия. Целта е участниците да си сътрудничат в планирането, анализа на възникващи военни и хуманитарни кризи и при евентуална военна реакция.

Инициативата няма да се конкурира с НАТО, казаха нейните поддръжници. Тя донякъде е отговор и опасенията от по-изолационистката политика на САЩ при президента Доналд Тръмп.

Групата бе създадена след преговори с Берлин. Франция е изразила желание Германия да поеме водеща роля в новите сили. Френският президент Еманюел Макрон предложи идеята преди повече от година, но тя бе посрещната скептично в ЕС. Вчера той отново защити необходимостта от самостоятелна военна организация на европейците. Нуждата от нея се диктува от нарасналата руска заплаха и непостоянното поведение на САЩ, което поставя под въпрос надеждността им като съюзник.

„В обстановка, при която геополитическите и климатични заплахи и сътресения се умножават, инициативата трябва да изпрати посланието, че Европа е готова и Европа има възможности“, заяви служител на френското министерство на отбраната.

Бъдещото изтегляне на Великобритания от ЕС направи октуален пробламът за перспективите пред военното сътрудничество и доведе до подновяване на разговорите по тази тема. Лондон отдавна се противопоставяше на отбранително сътрудничество извън НАТО, отбелязва „Ройтерс“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!