Марк Зукърбърг
на снимката: основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг

Основателят на социалната мрежа „Фейсбук“ Марк Зукърбърг отказа да говори по време на съвместното изслушване на комисиите по цифрови технологии на парламентите на Обединеното кралство и Канада, посветени на проблема с фалшивите новини. Това се посочва в официалното писмо, адресирано от Зукърбърг, което Деймиън Колинс, шеф на Комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт на британския парламент, публикува на своята Туитър страница.

Както става ясно от документа, по-рано представители на съответните комисии на Великобритания и Канада са изпратили на Зукърбърг покана да присъства на съвместните изслушвания по въпроса за фалшивите новини в Лондон на 27 ноември, но той е отказал, заявявайки, че е „напълно запознат със сериозността на тези проблеми“ и е готов да предостави на комисията всякаква допълнителна и необходима информация.“

Комисиите отбелязаха, че са „много разочаровани“ от отговора му и отново го призоваха да вземе участие в изслушванията, към които впоследствие се присъединиха и представители на съответните комисии на парламентите на Австралия, Аржентина и Ирландия.

„Пет парламента ви призовават да вземете правилното решение за 170 милиона потребители на „Фейсбук“ в страните, които представляват“, се казва в писмото. „Ние отново ви призоваваме да поемете отговорност за потребителите на Фейсбук и лично да говорите пред избраните от тях представители“.

Силен скандал около социалната мрежа избухна след като Ню Йорк Таймс съобщи през март, че Кеймбридж Аналитика е успяла да събере лични данни от десетки милиони потребители „Фейсбук“, за да разработи алгоритъм за анализиране на политическите предпочитания на гласоподавателите, припомни ТАСС.

През април тази година Зукърбърг бе принуден да се яви на две изслушвания в американския Конгрес. Предприемачът увери американските законодатели, че отсега нататък социалните мрежи ще обработват по-внимателно личните данни на потребителите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!