протест медици

Медици от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София излязоха на протест в центъра на столицата. Причината е новата методика за изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти, заразени с COVID-19.

Тази „концепция“ ясно показва, че в Министерство на здравеопазването не познават спецификата на дейността на спешните екипи. Това се казва в колективна позиция, изпратена до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„При голяма част от адресите се подават едни симптоми, а на място състоянието се оказва съвсем различно – спестяват се симптоми в телефонния триаж и често спешните екипи отиват полузащитени при болния – този огромен риск на 11 стотинки ли се оценява?“, попитаха недоволните лекари.

Медиците предупреждават още, че не малка част от техните пациенти, въпреки изявената симптоматика, отказват да бъдат тествани и вкарвани в системата, а подобни случаи няма как да бъдат „доказани“.

„Ние разполагаме само с бързи антигенни тестове, които дори нямат 100% достоверност, както и PCR, а от нас се иска 100% доказуемост“, категорични са хората в бели престилки.

Ето защо те определят като „обидно и гавра с труда им“ въвеждането на новата методика. В нея е предвидено те да получават 11 стотинки за работа с болен от коронавирус. Според медиците не е ясно дали санитарите и шофьорите ще могат да получат тези пари. Защото според методиката те се полагат само при пряк контакт с болни.

Спешните медици твърдят, че не са получавали и допълнителните си възнаграждения от 1000 лева от месец май. Лекарите дадоха срок от една седмица за промяна в методиката – в противен случай заплашиха с ефективна стачка.

В отговор на протестите на медици от спешната помощ в София и други градове от Министерството на здравеопазването съобщиха, че допълнителните възнаграждения от 1000 лева месечно на работещите на първа линия ще се изплащат в срока на извънредната епидемична обстановка, както е предвидено в закона.

По-рано ведомството публикува подробно пояснение на методиката на заплащане. Парите за месец юни са преведени преди седмица на второстепенните разпоредители с бюджет, уточняват от ведомството.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук