COVID-19, коронавирус мерки, ковид

Изнесената от д-р Данчо Пенчев информация, че „София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения“ не отговаря на истината, заявиха от здравното министерство.

От там обясниха, че 14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София град е 89/100 000, което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2, не изисква налагането на допълнителни ограничения. На директора на Столична РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка.

Припомняме, че в телевизионно интервю тази сутрин д-р Данчо Пенчев анонсира, че нови ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в София заради повишения ръст на новозаразени с COVID-19. След изказването от Асоциацията на заведенията по-рано днес разпространиха протестна декларация срещу намеренията в столицата заведенията да се ограничат до 30% от капацитета си и да работят само между 6:00 и 23:00 часа и обявиха, че ще излязат на протест.

Независимо, че здравното министерство се отказа засега от идеята да има ограничителни мерки за заведенията във връзка с увеличаващия се брой заразени, браншовите организации на заведенията възнамеряват да проведат утре обявените вече от тях протести.

„Ние не даваме заден ход и ще си проведем обявените протести – блокиране на Орлов мост, на кръговото в Бургас и на още няколко възлови кръстовища в страната. Не може така да постъпват с нас. Откъде да знаем, че след няколко дни няма да им хрумне отново да въведат ограничения“, каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Всички тези действия обаче от страна и на Пенчев, и на здравното министерство, и на браншовите организации е възможно да са част от саботажа на предишните, спрямо днешните. И ако утре д-р Данчо Пенчев бъде освободен от поста си, вероятно ще има протести и в негова защита.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!