Стартиращата в Кеймбридж компания Echion Technologies пуска на пазара технология, която ще позволи да се съкрати времето за зареждане на батерии до 6 минути. Става въпрос не само за батериите на мобилните телефони, но и за акумулаторите на електромобилите, съобщава ВВС.

Основателят на компанията Жан де ла Верпиер (Jean De La Verpilliere) още преди две години е разработил новата технология. Той заменил графита, който се ползва в литиево-йонните батерии с друго вещество – неизвестен прах, чийто състав не се разкрива.

Тази седмица компанията обяви, че работи активно с най-големите производители на акумулатори. В процес на договаряне е доставката на това вещество за ползването му вместо графита и производството на ново поколение батерии.”

Нашият прах ще позволи пълното зареждане на батерията да се извършва не за 45 минути, а само за 6. В това число и акумулаторът на електрическия автомобил”, заявяват от компанията. След като бъде въведена в експлоатация, зареждането на електромобилът ще бъде толкова бързо, както и това на обикновена кола.

Акумулаторът от ново поколение има още едно важно предимство – не се взривява и не може да се самозапали.

Масовото производство на батерии с помощта на новата технология трябва да започне през пролетта на следващата година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук