коронавирус
Снимка: MGN

Азиатските държави са изправени пред втора вълна от COVID-19, този път внесен отвън, предупреждава Би Би Си. Южна Корея, Китай и Сингапур са сред азиатските страни, изправени пред втора вълна от епидемия на коронавирус, донесен от хора отвън.

Китай, където вирусът се появи за първи път, потвърди, че за първи път от началото на епидемията няма регистрирани нови случаи. Отчетени са обаче 34 заразени сред хора, които наскоро са се върнали в Китай.

В Сингапур са регистрирани 47 нови случая, от които 33 при хора, пристигнали отвън.

Южна Корея отбеляза скок при появата на новите случаи днес – 152, като все още не е ясно, колко от заразените са пристигнали скоро в страната.

Япония съобщи за три нови случая. Префектура Хокайдо – най-засегнатият японски регион със 154 случая, отмени въведеното в края на февруари извънредно положение, след като местните власти обявиха, че разпространението на вируса изглежда е приключило.

Сега най-застрашена от епидемията е Европа, където се очаква пикът в разпространението на заболяването. Драконовските мерки обаче силно ограничиха текучеството на хора през държавните граници. Това е особено важно за страните, които вече се съвземат от заразата, защото има научни данни, че коронавирусът може да повтори някои от излекуваните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!