Иванка Багдатова - Мизова
На снимката: Иванка Багдатова - Мизова

Къщичките за гости изглежда породиха нова вълна от оставки. Премиерът днес поиска уволнения за тези, които злоупотребяват с тях, и вече сме свидетели на първото. Поредният висш чиновник, който се сбогува с поста си във връзка със скандала, е зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иванка Багдатова – Мизова. Оставката е поискана от ресорния министър Румен Порожанов по нарждане на Бойко Борисов, съобщи бТВ.

Разследванията на прословутите къщи за гости, които са построени с европейски пари, но не се ползват по предназначение, продължават. Както става ясно от думите на земеделския министър Порожанов, при около 30% от всички проверени до момента къщи за гости има сериозни нарушения. Важният момент е какво ще стане с шефа на фонд „Земделие“ при условие, че вероятно една трета от проектите в неговото ведомство са провалени. Тъй като става думи за милиони евро, очевидно нещата могат да засегнат дори и самия земеделски министър. Откраднатите от земеделските фондови пари са всъщност средства, предназначени да подпомогнат бедните граждани от селските райони. Чрез злоупотребите те биват лишени от тях.

Причината за отстраняването на Багдатова-Мизова е, че нейният телефон е бил обявен в сайт за резервация на къща за гости в село Юндола. Оставката ще бъде приета. Предстои извършването на проверка.

На последната си позиция във фонда Багдатова-Мизова е от 10 март 2017 г. Тогава УС на ДФЗ взема решение тя да отговаря за ресорите „Селскостопански пазарни механизми“, „Технически инспекторат“ и „Държавни помощи“. На заседание на УС на ДФЗ от 15 юни 2017 г. са определени нови ресори на отговорност:“Селскостопански пазарни механизми“, „Краткосрочни схеми за подпомагане“, „Инвестиционни схеми за подпомагане“ и Програма за морско дело и рибарство 2014-2020.

По време на днешното правителствено заседание премиерът Борисов нареди да се вземат твърди мерки срещу нарушителите, които проверките ще установят.

Има ли виновни – да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно, заяви министър-председателят, става ясно от стенограмата на заседанието.

Премиерът подчерта, че целта на програмата, по която са строени къщите за гости, е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. Според него за съжаление „винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме“. Той отбеляза още, че се проверяват всички къщи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук