Стъклен покрив, сини кресла, син мокет и евентуално възможност депутатите да се изказват и от място. Това се планира за новата пленарна зала, която ще бъде в Партийния дом. Напредъкът по ремонта беше показан, а прогнозата е да бъде завършен до средата на следващата година.

Ремонтът на Партийния дом струва близо 24 млн. лв. и трябваше да свърши през август. Вместо това обаче ще бъде готова в средата на следващата година. Забавянето идва от премахването на стоманено-бетонния покрив и ремонта на бул. „Княз Ал. Дондуков“, но няма да има оскъпяване.

Николай Бациев от Дирекция „Управление на собствеността“ обясни за стъкления покрив на бъдещата пленарна зала: „Такова нещо е правено в Бундестага, но там е много по-малка площта, която е пряко осветление в пленарната зала. Цялата квадратура на стъкления покрив е 450-500 кв., заради което се направиха допълнителни проучвания, търсиха се специалисти, с които се правиха консултации. В крайна сметка, след много дълго търсене на решение, се направи една допълнителна обработка на стъклопакетите, която ще позволи една относително постоянна слънчева светлина, на база на която вече ще може да се правят преките излъчвания с относително добро качество“.
За дебатите на депутатите в сградата е преустроена зала „Света София“. Тя ще бъде с 12 реда банки, които ще бъдат разположени амфитеатрално. Президиумът ще е разположен най-отдолу. Там ще са местата на председателстващите, а под тях – тези за премиера и министрите. В залата ще има ложи за патриарха, президента и вицепрезидента, за официални гости и представители на дипломатическия корпус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук