Въпреки неотдавнашните опасения на някои анализатори, че новата военна доктрина на Съюзната държава на Русия и Беларус ще включва разпоредби за създаване на руска военна база в Беларус, съдбата на евентуалното бъдещо споразумение между двете страни не е ясна. Засега проектът на предложената актуализирана доктрина остава класифициран, а в публичното пространство малко подробности от него са достъпни. Но почти сигурно е, че Минск ще се стреми активно да упражнява правото си на вето, за да блокира приемането на политически и военни решения, несъвместими с националните интереси на страната, или които застрашават суверенитета на Беларус и гаранциите за сигурност на съседните й страни (например,  забрана за Кремъл да използват територията на Беларус за извършване на агресия).

Новата съвместна военна доктрина на Съюзната държава трябваше бъде публикувана след одобрението й от президентите Александър Лукашенко и Владимир Путин по време заседанието на Върховния държавен съвет на 29 декември, което не завърши с никакви решения.

Съществуващата военна доктрина на Съюза беше приета през 2001 и сега тя изглежда е остаряла. Доктрината от 2001 не се занимава с новата военна част, т. нар. „Обединена регионална система за въздушна отбрана“, създадена през 2012. Днес тя включва всички военновъздушни сили на армията на Беларус и сили за военно-въздушна отбрана, разположени на територията на Западен военен окръг на Руската федерация. В непосредствения период преди избухването на военните действия, както и по време на войната, „Обединената регионална система за въздушна отбрана“ става съставна част от Регионалната група на силите, която включва всички сухопътни и специални операции на въоръжените сили на Беларус, както и 1-ва гвардейска танкова армия на Руския западен военен окръг. Така че,  възможно е в актуализираната Военна доктрина да се позоват на Обединената регионална система за въздушна отбрана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!