Амазон

Гигантът Amazon вече има просторна централа в Сиатъл. Сега най-голямата компания в света за продажби на дребно планира да отвори втора централа в Северна Америка, наречена HQ2, която може да е голяма, колкото съществуващата, пише Bloomberg.

Компанията моли местните и федералните власти да изпращат предложения за строеж, който вероятно ще струва над 5 млрд. долара в следващите 15 години и ще даде на спечелилия град огромен икономически стимул.

Amazon вече е един от най-големите работодатели в Сиатъл и очаква новата централа да приеме 50 000 служители, много от които новонаети.

Градовете имат срок до идния месец да кандидатстват през специален сайт и компанията съобщи, че ще вземе окончателното си решение догодина.

Кметът на Мемфис, щата Тенеси, веднага изрази интерес. Това направиха и властите в Чикаго, Филаделфия, Хартфорд, Кънектикът, Тусла, Оклахома, Сейнт Луис и Роуд айлънд, показвайки, че изборът на Amazon ще бъде доста труден.

„Очакваме HQ2 да е напълно равностойно на централата ни в Сиятъл. HQ2 ще донесе милиарди долари под формата на инвестиции и десетки хиляди високоплатени работни места“, съобщи основателят и генерален директор на Amazon Джеф Безос в комюнике.

Неотдавна компанията се премести в нова 150-метрова офис сграда в Сиатъл, в която ще се помещават над 300 вида растения от цял свят, когато отвори врати през 2018 г. Останалата част от кампуса обхваща няколко района на града и се помещава в бивши индустриални сгради.

Очаква се американските градове да се съревновават ожесточено за възможността да се превърнат в новата база на Amazon. През 2001 г. Boeing реши да премести централата си от Сиатъл в Чикаго заради обещаните данъчни облекчения и стимули на стойност 60 млрд. долара.

От компанията съобщиха, че за новата си централа търси метрополии с повече от един милион души – локации, които имат потенциал да привличат и задържат технологични таланти. Компанията уточни, че служителите в новия офис ще получават средна годишна заплата от над 100 000 долара.

Първата фаза от строежа, планирана за 2019 г., ще изисква 46 000 кв. м, а общата площ може да надхвърли 740 000 км. м. Очаква се строежът да завърши след 2027 г. Компанията ще позволи на служителите си в Сиатъл да се преместят в новата централа.

Гигантът в електронната търговия, който се разраства бързо, открива снабдителни центрове на цялата територия на САЩ и в света на фона на разширяването на предлагането – от книги и играчки до хранителни стоки.

В сряда компанията обяви първия си подобен център в Ню Йорк – един от 21 нови американски склада, за които беше съобщено тази година, където ще работят над 25 000 души.

През януари Джеф Безос обеща да наеме 100 000 души в САЩ в идните 18 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук