Христо Ботев
Христо Ботев

Изследователят и автор на редица документални книги Николай Иванов представи днес във Враца книгата си „Нови документи за гроба на Ботев“. Тя е продължение на издадената миналата година книга „Убиецът на Ботев. Нови архивни документи“. Присъства и правнукът на брата на Ботев – Боян Ботев.

Документите, които са използвани в книгата, се съхраняват в архива на Българската академия на науките, обясни самият Иванов, цитиран от БТА. Те са предадени там от Димитър Бучински, участвал в комисията, която през 1934 г. е разследвала смъртта на Ботев, издирвайки очевидци на събитията.

Според показанията от свидетеля Петър Мазнов тялото на Христо Ботев е свалено от лобното му място от дядо Вълко Очиндолски, на четвъртия ден след убийството. Старецът го погребал до стените на църквата „Св. Троца“, в местността „Манастриски дол“, край Враца. В книгата Иванов публикува и спомени на Никола Димитров, син на врачанския народен представител Тодор Димитров, според които на това място непосредствено след Освобождението ежегодно множество селяни участвали в молебени със свещеници. Никола Обретенов, който бил околийски управител на Враца по това време, направил всичко възможно да прекъсне тази инициатива на селяните, нареждайки молебените да се пренесат на Балкана, където да бъдат видни отвсякъде, за разлика от усойното и труднодостъпно място край църквата. Тези твърдения са подкрепени със снимки на документите, събрани от Д. Бучински.

Според историка проф. Пламен Павлов по онова време всички врачани са знаели къде е бил убит и погребан Ботев. По думите му, след като е разгледал тези нови доказателства, е сигурен на 99 %, че на посоченото място е гробът на Воеводата. Правнукът на Ботев – Боян Ботев обяви, че ако се стигне до разкопки и се открият кости, е готов да разреши взимането на ДНК материал от преките роднини на Христо Ботев – майка му и брат му, които са погребани в софийските гробища.

Присъстващите на днешното представяне решиха като начало на мястото край съборената църква „Света Троица“ във Врачанския Балкан да бъде поставена плоча, упоменаваща, че това е предполагаемият гроб на Христо Ботев. Бе решено и да се продължат разговорите с отговорните институции, от които зависи извършването на разкопки и продължаването на проучванията.

Преди представянето на книгата авторът Николай Иванов и част от присъстващите показаха и самото място, посочено в документите, където би трябвало да се намират костите на Христо Ботев.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук