протест коронавирус

Световната здравна организация съобщи, че през последната седмица има 7-процентно увеличение в броя на новите случаи на коронавирус в Европа. Нашият континент е единственият регион с отчетено повишение по този показател.

В опит да ограничат разпространението на вируса много от страните предприеха мерки за ограничаване на пандемията, но това не се хареса на голяма част от европейците. Австрия става първата държава, която ще обяви задължителна ваксинация. Гърция и Кипър предприеха затягане на мерките, а в Белгия и Нидерландия се провеждат мащабни протести.

Австрия в локдаун и с нови изисквания за влизане в страната по правилото 3G

Австрийските власти въвеждат нови условия за влизане в страната без карантина, според които се намалява валидността на изискваните документи по правилото 3G – имунизиран, преболедувал или тестван във връзка с COVID-19. Изискванията влизат в сила от 22 ноември, понеделник.

Демонстрация срещу мерките на австрийското правителство за забавяне на пандемията от COVID-19 във Виена, Австрия, 20.11. 2021г.

Срокът на валидност на сертификатите за ваксинация ще бъде намален от 360 дни на 270 дни. Сертификат за наличие на антитела вече няма да бъде валиден като доказателство за нисък епидемичен риск. Валидни остават само резултатите от PCR тестове (до 72 часа след вземане на проба). Антигенните бързи тестове остават да важат по изключение – при служебни пътувания, пътувания с цел обучение на ученици и др. За тези изключения валидността на теста е до 24 часа.

Поради влошената епидемична ситуация в страната австрийските власти обявиха, че ще бъде въведен общонационален локдаун от понеделник, 22 ноември 2021 г., който се предвижда да продължи до 13 декември 2021 г.

Заради локдауна вчера десетки хиляди хора протестираха в австрийската столица Виена, като недоволството беше насочено най-вече срещу дискриминацията на неваксинираните.

Припомняме, че от 15 ноември 2021 г. Австрия въведе локдаун за неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 граждани. Австрия става и първата страна в Европа, която ще изисква от цялото си население да бъде ваксинирано от февруари.

От днес по-строги анти-ковид мерки в Гърция

Нови мерки, целящи да спрат вълната от нарастващи инфекции, хоспитализации и смъртни случаи от COVID-19 преди коледните празници, влизат в сила от днес в цяла Гърция. Съгласно новите правила, хората, които не са ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или нямат валидно удостоверение за възстановяване след преболедуване вече няма да бъдат допускани до обществени закрити места като кина, театри, музеи и спортни зали.

Работното време на магазините също е променено, за да се ограничи въздействието на пиковите часове върху обществения транспорт, като магазините за търговия на дребно отварят в 10 ч. сутринта, а служителите в офисите ще работят на смени.

Според данните на властите, средният брой на дневните случаи на коронавирус е намалял леко през седмицата за първи път от близо два месеца. Спадът е незначителен – средно 6 566 нови случая дневно в сравнение с 6 780 през предходната седмица, но въпреки това е реален. Все пак среднодневният брой на новите случаи е повече от три пъти по-висок от нивата на новозаразените в началото на октомври, а смъртните случаи и интубациите имат тенденция към нарастване.

В Кипър влизат в сила нови мерки за насърчаване на ваксинацията

В Кипър също от днес влизат нови мерки, които да насърчат и засилят ваксинацията. Действията са предизвикани от значителното влошаване на епидемиологичната ситуация през изминалата седмица.

В опит да се увеличи обхватът на ваксинацията, на фона на ръста новозаразени и хоспитализирани, от днес се удължава работното време на ваксинационните центрове без предварително записване и те ще бъдат отворени целодневно, от 8.00 ч. до 18.00ч.. За да се подобри ваксинационното покритие на най-слабо имунизираната възрастова група – децата от 12 до 15 години, по училищата тръгват мобилни звена за ваксинация.

Заради значителното влошаване на Covid обстановката на целия остров от днес за преминаване през пропускателните пунктове между двете му части. Изисква се напълно ваксинираните също да представят отрицателен тест, който обаче ще е валиден 7, а не 3 дни, както е за неваксинираните.

Допълнителни ограничения срещу разпространението на коронавируса ще бъдат обсъдени днес на заседание на Научния консултативен съвет и здравния министър Михалис Хаджипанделас. Наред с предложените „меки“ мерки, са и промени за коронавирусния „безопасен пропуск“ (SafePass – кипърския „зелен сертификат“) – за изтичане на валидността му 7 месеца след втората доза ваксина и въвеждането на бустерната доза като условие за него. Ще се обсъжда и налагането на някои ограничения за движението на неваксинираните, като забрана за посещаване на клубове, стадиони, театри.

Трета нощ на ковид-безредици в Нидерландия

За трета нощ избухнаха протести във връзка с въведените от нидерландското правителство ограничения за коронавируса, като от началото на размириците са арестувани 130 души, съобщиха полицията и местни медии.

Привърженици палят сигнални ракети пред стадион в Нидерландия, 22.11.2021г.
Привърженици палят сигнални ракети пред стадион в Нидерландия, 22.11.2021г.

Демонстрантите изстрелваха фойерверки и рушаха имущество в северните градове Гронинген и Льоварден, в Енсхеде на изток и Тилбург на юг. Последните протести обаче бяха по-малко интензивни от насилието, което разтърси Ротердам в петък и Хага в събота.

На 13 ноември Нидерландия отново премина към частично блокиране на движението и обмисля така наречените „мерки 2G“, позволяващи на баровете и кафенетата да забраняват достъпа на хора, които не са ваксинирани.

В Twitter полицията съобщи, че в Енсхеде, близо до границата с Германия, е обявено временно извънредно положение.

В неделя вечерта полицията в Ротердам арестува 26 души, след като футболни фенове хвърляха по полицията фойерверки, и правеха барикади от кофи за боклук в центъра.

Вечер на протести и в Белгия

В белгийската столица Брюксел 35 хиляди души участваха в шествие против ограниченията. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ срещу част от демонстрантите, които замеряха с камъни служителите на реда.

Хора участват в протест срещу мерките в Брюксел, Белгия, 21.11.2021г.
Хора участват в протест срещу мерките в Брюксел, Белгия, 21.11.2021г.

Протестиращите тръгнаха около обяд от Северната гара.  Шествието се проведе под мотото „Заедно за свобода“.

Два часа по-късно, след като стигнаха близо до европейските институции,  бе съобщено за инциденти. Полицията информира за повредени коли, както и за подпалени барикади. По данни на белгийски медии, полицаи са били замеряни с фойерверки.

Кадри показват протестиращи, които завземат тераси на кафенета и полицейски коли. Силите на реда са използвали водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат част от протестиращите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!