Нарастващия брой на заразените с коронавирус в Австрия принудиха правителството на страната да предприеме нови мерки срещу ограничаването на заразата. От понеделник влизат в сила ограничения, които ще бъдат валидни за територията на цялата страна. Те предвиждат намаляване на социалните контакти, а компетентните институции ще следят стриктно за тяхното изпълнение, съобщи сайтът „ое24”.

Маските стават задължителни и в заведенията

От утре носенето на маска в закрити помещения е задължително. Това се отнася за пазари, търговски центрове и панаири.

Задължително е да се носи маска и при влизане в заведение. Правилото е, че покритието на носа и устата може да се свали едва, когато клиентът седне на масата, на която не може да има повече от 10 човека плюс децата. Сядането на бара е абсолютно забранено и клиентите ще могат да се хранят единствено седнали.

Според информацията, ако посетител на заведение иска да стане и да излезе или да отиде в тоалетната, той трябва задължително да си сложи маската.

Ограничения за празници на закрито

Нови ограничения са въведени за празници на закрито – присъстващите не може да бъдат повече от 10 души. На открито се разрешава празнуващите да бъдат най-много 100 човека. Това се отнася за сватби и за други частни събития извън дома.

За частни събирания в нощни заведения ще бъде в сила ограничението всичко да е приключило до 01:00 часа през нощта, след което заведението задължително трябва да затвори.

Тези ограничения няма да се отнасят за погребенията, религиозните празници и протестите.

Не са регламентирани също ограничения относно събиране по домовете

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!