Русия протести полицията

В Центъра на Москва днес нямаше пешеходци, 7 метростанции бяха затворени, а продажбите на алкохол бяха спрени – така руската полиция се подготви за започналите за втори уикенд протести с искане за освобождаване на опозиционния лидер Алексей Навални. Митингите се проведоха в над 60 града, по сведения на организаторския щаб. Полицията се опита да блокира протестиращите още в началото на демонстрациите и днес в цяла Русия има задържани около 3 000 души. Броят на задържаните само в Москва е около 800.

Русия протест полиция

Блокиращата тактика на полицаите, изнамерена от техните беларуски колеги по време на протестите срещу Лукашенко, принуди протестиращите в Москва неколкократно да сменят сборните си пунктове. Те ги определят в движение, координирайки се по „Фейсбук“. Смяната на локациите и блокираната безжична връзка затрудни и  работата на журналистите, които се опитваха да отразяват протестите.

Русия протест полиция

Задържаните

Както и на протеста на 23 януари, се очертава голям брой задържани. Тогава бяха арестувани около 4 000 души в цялата страна, а днес, още около 14 часа, те бяха вече 650. Според сведенията на опозицията миналата седмица протести са се провели в над 100 града.

В медиите има сведения, че на протеста в Москва е забелязана съпругата на Навални – Юлия Навалная, която е била задържана след половин час.

Русия протест полиция

Според МВР в протеста в Москва участват около 2000 души. Според наблюдатели на опозицията демонстрантите са доста повече в сравнение с миналата седмица.

Няколкостотин демонстранти се насочиха към затвора „Матроска тишина“, в чийто арест се намира Алексей Навални, но полицията отцепи района и продължи да арестува, включително, хора, които кротко си стоят на тротоара.

Сведения за протести идват от Владивосток, Новосибирск, Иркутск, Хабаровск, Томск и др. Във всички тези градове има задържани от полицията.

Русия протест полиция

Поддръжниците му поставят под въпрос аргументите на властта – че той е нарушил издадена през 2014 г. условна присъда от три години и половина и затова тя трябва да се замени с реална. В сряда Московският областен съд отказа да пусне Навални от следствения изолатор „Матросская тишина“, където е въдворен за 30 дни.

Под домашен арест до 23 март, по обвинение, че са нарушили санитарните норми на митинга в Москва, са, юристът на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални Любов Собол, братът на Навални Олег, координаторът на московския му щаб Олег Степанов, ръководителят на Съюза на лекарите и доктор на опозиционера Анастасия Василева, и Мария Альохина от „Пуси райът“.

Русия протест полиция

Властите издирват и координатора на щабовете на Навални Леонид Волков по обвинение, че е склонил непълнолетни да участват в протестите.

Съединените щати призоваха Москва да спазва международните си ангажименти и правата на човека.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!