Напрежението в Близкия изток ескалира след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

От Ивицата Газа беше изстреляна ракета срещу Южен Израел, а израелската армия е отвърнала с огън от танкове и самолети по цели в палестинските територии. Към момента няма информация за жертви.

Продължава вълната от недоволство в целия ислямски свят срещу решението на американския президент да признае Ерусалим за столица на Израел.

Палестинският президент Махмуд Аббас се срещна с арабски лидери в Кайро, за да мобилизира подкрепата сред страните от Близкия изток. Аббас се очаква да пристигне в Истанбул на Среща на Организацията за ислямско сътрудничество, за да обсъди инициатива за запазване на правата на палестинския народ.

В същото време бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс обяви, че решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел е било „недобросъвестно”.

Гейтс беше секретар на отбраната в администрациите на Джордж У. Буш и Барак Обама и е бивш директор на ЦРУ.

Гейтс заяви, че преди това се е надявал, че е постигнат известен напредък по отношение на диалога между САЩ, Израел и Палестина, но че решението на Тръмп вероятно е навредило на мирния процес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук