прокуратура

Седем души са привлечени като обвиняеми за незаконния износ на лекарства. Това стана ясно от думите на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

По думите му, единият от задържаните е предполагаемият лидер на групата. Гешев каза, че има достатъчно основания, за да остане в ареста и след като изтече наложената му мярка за 72 часа задържане. Другите шестима от групата за незаконна търговия с лекарства са пуснати на свобода под различни парични гаранции – между 20 хиляди и 50 хиляди лева. Те са се занимавали със зареждането на лекарства. Сред обявените днес задържани участници в престъпната схема няма лекар.

Ръководителят на спецпрокуратурата уточни, че ръководителят на групата бил вече подсъдим по два процеса – за измама и за престъпление за данъчна измама. Смята се и че има реална опасност той да се укрие и да извърши и друго престъпление.

Обвинението срещу всички е за незаконен износ на лекарства. Събират се материали за обвинения за пране на пари и данъчни престъпления.

„Разчитам на възложените ревизии на колегите от НАП и на проверките в болници и аптеки“, каза Иван Гешев.

Намерените при обиските лекарства са за ревматоиден артрит, за астматични и онкозаболявания. При провеждането на акцията преди десетина дни бе съобщено, че тя е обхванала болнични заведения и аптеки в София, Пловдив, Шумен и Сливница.

Сега бяха изнесени други данни, че акцията е проведена в само три болнични аптеки – едната е в частна болница, едната е в държавна, а третата е общинска.

В началото на операцията срещу реекспорта на лекарства властите съобщиха, че са изнасяни скъпо струващи онкомедикаменти, лекарства за диабет, псориазис, бъбречна недостатъчност, ваксината срещу хепатит Б “Енжерикс“ и др. Бе казано, че разбитата група е изнасяла незаконно медикаменти за 80 млн. лева, а целият сив реекспорт на лекарства се оценява на около 200 млн. лева годишно.

Във вторник спецпрокуратурата съобщи, че при една от проверките е установен човек с множество рецептурни книжки, с които всеки месец е ходел в болнична аптека да взима лекарства от името на пациенти. Подозирало се, че книжките са
били фалшиви.

Гешев допълни, че на един от задържаните ще бъде предявено обвинение и за пране на пране, тъй като е държал сума от около 500 000 лв. Каза също, “ реекспортът на лекарства не е незаконен, ако те са придобити по законен начин”.

За обявените днес задържаните при операцията се смята, че са придобивали лекарствата по нерегламентиран начин и с административни нарушения.

Ръководителят на Специализираната прокуратура каза, че за момента имена на болници и аптеки, част от схемата, няма да се посочват, тъй като разследването продължава.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че прокуратурата е мобилизирана, за да се пребори с източването на НЗОК с т.нар. паралелен износ на лекарства.

„Разбира се, прокуратурата може да противодейства само по отношение на извършените престъпления”, уточни Арнаудова. Каза, че наблюдаващите прокурори са възложили извършване данъчни ревизии на 42 юридически лица.

„Не е моментът към този час да споделяме информацията, с която разполагаме, защото ще затрудним разследването. Ще има продължение по темата”, каза още говорителят на главния прокурор.

Свързана новина:

Араби, лекари и аптекари са замесени в паралелния износ на лекарства за онкоболни

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук